HDP'li adayın vaadi eşcinsel evlilik!

"Türkiye'nin Partisi" sloganıyla yola çıkan HDP, Diyanet'in kaldırılması ve Hz. Ali'ye yer verilmeyen Alevilik vaatleriyle seçmeni kendine çekmeye çalışıyor.

Giriş Tarihi 24 Mayıs 2015, 00:00 Güncelleme 24 Mayıs 2015, 11:59
HDP’li adayın vaadi eşcinsel evlilik!

İÇİNDEKİLER

HDP İstanbul 2. Bölge 1. sıra milletvekili adayı Turgut Öker, Aleviliğin İslam dışında farklı bir inaç din olduğunu savundu ve Hz. Ali'yi tanımayan 'Alisiz Alevilik' savıyla şok yarattı.

BÜYÜK TEPKİ ÇEKİYOR
Katıldığı toplantılarda Alevilerin Yezid'e lanet okumaktan vazgeçmeleri gerektiğini savunan Öker'in "Alman hükümetinin güdümündeki derneğiyle Aleviliğin kimliğini değiştirme savaşı", özellikle Alevi vatandaşların büyük tepkisini çekiyor. Öker'in "Aleviliğin aslında Hz. Ali ile alakası yoktur. Aleviler takiyye yapıyor. Sünni hegemonyasına karşı bu yola başvuruldu" şeklindeki sözleri Alevi toplumu tarafından tepkiyle karşılandı.

KENDİSİ İTİRAF ETTİ
Öker "Yüzde 10'luk kesimse işi bilen kesim. Aleviler de Yezid'e lanet okumaktan vazgeçmeli" diyerek Alevilerin büyük çoğunluğunun savını benimsemediğini itiraf etti.

ÜÇÜNCÜ BÜYÜK İNANÇ GRUBU
Almanya Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı olan Öker, başında bulunduğu konfederasyonun ana çizgisini de bu yöne çekiyor. Federasyonun internet sayfasında, Aleviliğin tanımıyla ilgili bölümde kullanılan 'Alevilk, Hıristiyan ve Müslümanlardan sonra üçüncü büyük inanç grubunu oluşturur' ifadeleri, Aleviliği İslam dininden ayırdığını gösteriyor.

VAADİ EŞCİNSEL EVLİLİK
HDP adayı Barış Sulu'nun vaadleri arasında eşcinsel evlilikler ve cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin eşitlik ilkesine eklenmesi bulunuyor.

7 Haziran seçimlerinde muhalefet partilerin vaad yarışı ilgniç bir hal aldı. Seçim vaadleri arasında 'Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kapatmak olan HDP'nin bir vaadi de 'Eşcinsel bireylerin kimliklerini anayasal olarak tanınması.'

BİRLİKTE YAŞIYORLAR
Bu maddenin öncülüğünü ise HDP'nin Eskişehir'den aday gösterdiği LGBTİ üyesi Barış Sulu yapıyor. Sulu, "Eşcinsel evlilikleri artık tanınmalı. Zaten Türkiye'de birçok eşcinsel sevgilisiyle birlikte yaşıyor ve heteroseksüeller gibi birçok haktan faydalanmak istiyorlar" diye konuştu.

Türkiye'de eşcinsellerin birçok sorunu olduğunu belirten Barşı Sulu, "Öncelikli sorun tanınma. Eşcinsellere, translara yönelik ayrımcılıklar çok yüksek boyutlarda olmasına rağmen koruyucu düzenlemeler, yasalar ne yazık ki mevcut değil. Derneklerimiz genel ahlaka aykırı diye kapatılmak isteniyor. Umarım mecliste olabiliriz ve bu yasaları acilen düzenleyebiliriz" şeklinde konuştu.

"ONLARIN SESİ OLACAĞIM"
Cinsel kimliğini saklamayan aday olduğunu söyleyen Sulu, "Türkiye'nin adayı durumundayım. O yüzden gerek Türkiye içinden olsun gerek dış basından olsun çok fazla ilgi var. Mecliste eşcinsellerin sesi olacağım. Anayasa'ya cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadelerinin eşitlik maddesine eklenmesini sağlamak için çalışacağız" diye konuştu.



KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ