Paralel'in oyunu bozuldu

Paralel yapının yargıdaki uzantıları, düğmeye bastı. Çete üyesi 75 kişi hakkında tahliye kararı aldı. Ancak bu oyun erken fark edilip karar yok sayıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Nisan 2015 Güncelleme 26 Nisan 2015, 02:01
Paralel’in oyunu bozuldu

İÇİNDEKİLER

İstanbul 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer, paralel yapıya hizmet etti. Yetkisi olmadığı halde 75 çete üyesinin tahliyesine karar verdi. Ancak bu karar, 10. Sulh Ceza Mahkemesi'nce "yok" hükmünde saydı. 22 Temmuz 2014'ten beri sürdürülen "Paralel Yapıya" ilişkin soruşturmalar kapsamında tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve polis müdürlerinin de olduğu tutuklular, İstanbul 10. Sulh Ceza hakiminin reddini istedi. İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik de yetkisiz olduğu halde paralel yapı soruşturmaları kapsamında tutuklanan şüphelilerin bu başvurularını kabul etti. Özçelik, tutuklu bulunan şüphelilerin tahliyesine ilişkin dilekçelerini de yine yetkisi olmayan ve kendisi gibi eski özel yetkili hakim olan İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer'e gönderdi. Sadece muhabere nöbeti tutması gereken Özçelik'in bu kararı hukukçular tarafından skandal olarak değerlendirildi. Başer ise Beşiktaş Adliyesi'nde birlikte çalıştığı meslektaşının istemini kabul etti. Kendisine sunulan "tahliye" dilekçelerini işleme koydu.

YARGIYA MEYDAN OKUDU

Bu şüphelilerin dosyalarını istedi. Ancak dosyalar kendisine gelmeden avukatların verdiği dilekçeler üzerinde işlem yaptı. Hafta sonunu denk getirip akşam saatlerinde yetkisiz ve hukuksuz olarak Hidayet Karaca, eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve Yurt Atayün'ün de bulunduğu 75 kişi hakkında tahliye kararı verildi. Ancak Nöbetçi 10.Sulh Ceza Hakimliği, başka mahkeme tarafından verilebilecek kararın yetkisiz ve hukuksuz olacağı ve bu nedenle kararın yerine getirilmemesi için Silivri Cezaevi Müdürlüğü'ne ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na durumu bildirildi. Ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığı da yetkisiz ve hukuksuz olarak verilen kararın yerine getirilmemesi için UYAP'ı kullanıma kapattı. Böylece paralel tahliyelerin yapılması önlendi.

Nazif KAHRAMAN