Özde barış sözde savaş

Birinci Dünya Savaşı'nda aynı günlerde farklı cephelerde benzer dramlar yaşandı. Aradan tam yüzyıl geçti. Tarihin en büyük savaşlarından birinde karşı karşıya gelip on binlerce kayıp verenler dün Çanakkale'de buluştu. Tüm dünyaya barış mesajı verdi. Ermenistan'da ise geçmişleri soykırımlarla dolu devlet adamları, hiçbir tarihi geçerliliği bulunmayan bir yalanın etrafında nefret tohumları ekti. Dünyaya zorbalıkla 'soykırım' baskısı yapan Ermenistan Türkiye'ye karşı iftira ve hakaret dolu gösterilere ev sahipliği yaptı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Nisan 2015 Güncelleme 25 Nisan 2015, 02:52
Özde barış sözde savaş

İÇİNDEKİLER

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıldönümü anma etkinlikleri, "barış" vurgusunun yapıldığı görkemli bir törene dönüştü. Törenlere 93 ülkeden temsilci katıldı. Katılımcılar arasında 17 Devlet ve Cumhurbaşkanı, 3 Meclis Başkanı, 5 Başbakan ile bakanlar yer aldı. "Savaştan Doğan Barış" temasıyla düzenlenen törenler öğle saatlerinde başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, öğle yemeğinden önce Yahya Çavuş Şehitler Camii'nde Müslüman liderlerle Cuma Namazı'nı kıldı. Bu esnada Müslüman olmayan konuklara ise kısa bir boğaz turu yaptırıldı. Daha sonra konuklar tören alanına geçerken, Erdoğan'ın "Savaş yüzyılı bitsin, barış yüzyılı başlasın" dediği konuşma güne damgasını vurdu. Mehmetçik Anıtı'nda konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

BARIŞ YÜZYILI ÇAĞRISI

Burada bir araya gelen tüm ülkeleri, savaş yüzyılının sona erip barış yüzyılının başlaması çağrımızı paylaşan dostlarımız olarak görüyoruz. Dünyanın bu mesaja gerçekten çok ama çok ihtiyacı var. Tüm dünyaya barış mesajı vermek için, Çanakkale'nin, çok isabetli bir yer olduğunu düşünüyorum. Bu mesajı güçlü bir şekilde dünyaya duyurmamıza katkı sağladığınız için her birinize şükranlarımı sunuyorum.

AĞITLARIMIZIN HEPSİ BİR

Bugün burada, sadece şu veya bu milletin kayıplarını değil, bu topraklarda can vermiş tüm askerleri anıyoruz. Anıtlarımız, bu topraklarda kaybedilen yarım milyona yakın gencin tamamının sembolüdür. Ağıtlarımız, türkülerimiz, kendi evlatlarımızla birlikte, sizlerin kayıplarının da acılarını yüreklere işliyor. Yeni nesillere düşen görev, Çanakkale'de kanla, canla, azimle, cesaretle taşa, toprağa, denize kazınan dostluk mesajına sahip çıkmaktır.



NEFRETİN ÇARESİ BURADA

Ortak acıları, yeni düşmanlıklar üretme değil; dostluğun, sevginin, barışın aracı haline dönüştürme konusunda, Çanakkale'nin tüm dünyaya, tüm toplumlara örnek olmasını temenni ediyorum. Terörizmin, ırkçılığın, İslamofobinin ve her türlü nefret içeren akımın çaresi, işte buradadır. Anzaklardan, şafak ayinine 10 bini aşkın insan katılacak. Bizim gençlerimizden de sabah namazını müteakiben asgari 35 bin genç katılacak. Bunu barışa döndürmek, bu mesajı tüm dünyaya vermek için bir
bütünleşme olarak görüyorum.

ANITKABİR'DE MUHTEŞEM GECE

Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yıldönümü kutlamalarında Anıtkabir bir ilke sahne oldu. Anıtkabir tarihinde ilk kez 24 saat boyunca ziyaretçilere açık tutulurken, konuklara dağıtılan 1915 adet barış feneri gökyüzüne gönderildi. Törene katılanlar Aslanlı Yoldan şafak yürüyüşüne geçerek mozoleye "Türk Milleti" ibareli çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Askerler, Garnizon Komutanlığı bünyesindeki tarihi bölükten temin edilen Çanakkale üniformalarıyla nöbet tuttu. Anıtkabir sınırları içerisindeki üç ekranda "Çanakkale ve Anafartalar Kahramanı Albay Mustafa Kemal" temalı filmler gösterildi. Vatandaşlara, şafak vakti 04.00'te kırık bulgur çorbası ve
somun ekmek
ikram edildi.

TÜRK ŞEHİTLİĞİNE KARANFİL BIRAKTILAR

Anma töreni önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından Galler Prensi Charles'ın Mehmetçik anıtına çelenk koyması ile başladı. Daha sonra İstiklal Marşı okundu, Türk Bayrağı ile savaşa katılan 36 ülkenin bayrakları göndere çekildi. Prens Charles ve Erdoğan tören sonrasında beraberce Türk şehitliğine giderek kabirlere karanfil bıraktı.

PRENS CHARLES: ŞEREF DUYUYORUM

Törende konuşan İngiltere Prensi Charles "Cesaretle dövüşen ve canlarını veren askerleri şereflendirmek için sizlerle birlikte olmaktan şeref duyuyorum" dedi. Charles konuşmasında şunları söyledi: "Utanç ve pişmanlıkla iki dünya savaşında yaşanan kayıpların hala insanların hoşgörüsüzlüğü ile nefreti ile bölünme ve çatışmayı devam ettirdiğini görüyoruz. Bu hoşgörüsüzlüğü yenecek
yollar bulmak hepimizin görevi."

SAVARONA'DA AKŞAM YEMEĞİ

Erdoğan, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü anma törenlerine katılan konuk heyet başkanları onuruna Savarona Yatı'nda akşam yemeği verdi.

GELEN LİDERLER

İngiltere Prens Charles Arnavutluk Bujar Nishani Azerbaycan İlham Aliyev Bosna Hersek Mladen İvaniç Irak Fuad Masum Cibuti İsmail Omar Geulleh Güney Sudan Salva Kiir Mayardit İrlanda Michael Higgins Karadağ Filip Vujanovic Katar Emir Tamim bin Hamad El Thani Makedonya Gjorge Ivanov Mali İbrahim Boubacar Keita Nijer Mahamadou Issoufou Pakistan Memnun Hüseyin Senegal Macky Sall Somali Hasan Şeyh Mahmud Türkmenistan Gurbanguli Berdimuhammedov Cezayir Mohamed Larbi Ould Khelifa Rusya (Duma) Sergey Narıkşin Avustralya Tony Abbot Yeni Zelanda John Key Moldova Chiril Gaburici Romanya Victor Ponta Suriye (Ulusal Koalisyon) Halid Hoca
IRAK (IKBY) Neçirvan Barzani

SÖZDE SAVAŞ

Ermenistan, 1915 olaylarını nefretle andı. Başkent Erivan'da düzenlenen törene sadece Fransa, Rusya Sırbistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi liderleri katıldı. Ermenistan, Çanakkale'deki barış mesajlarına inat tüm dünyaya zorbalıkla kabul ettirmeye çalıştığı soykırım yalanı için anma töreni yaparken tüm ülke Türkiye karşıtı nefret söyleminde birleşti. Ervian'daki törene, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın yanı sıra Fransa'dan François Hollande, Rusya'dan Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Sırbistan'dan Tomislav Nikolic katıldı. Törenin yapıldığı meydana giden ülke liderleri 'Unutma Beni' adlı anıta çiçek bıraktı. Törende konuşan Putin ise önceki günkü yazılı açıklamasının aksine 'soykırım' ifadesini kullanmadı. Anma gününde dünyanın dört bir yanındaki Ermeniler, nefret eylemlerinde bulundu.