En zor soru

Savcılık 2010 KPSS kitapçıklarını istedi. ÖSYM'den 'yaktık' yanıtı geldi. Geçmiş sınavlar dururken sadece skandal sınav kağıtlarının imha edildiği belirlenince ÖSYM Başkanlığı dün biten Ali Demir, şüpheli listesindeki yerini aldı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mart 2015 Güncelleme 30 Mart 2015, 02:20
En zor soru

İÇİNDEKİLER

2010'da 'soruların çalındığı' gerekçesiyle iptal edilen KPSS Sınavı'na ilişkin soruşturmada sona gelindi. Soruşturma ile soruların dağıtıldığı kişilere ulaşıldığı, soru kitapçıklarının ise imha edildiği belirlendi. Soruşturmanın en önemli delili olan sınav soru kitapçıklarının yakıldığının ortaya çıkması "ÖSYM Başkanı Prof. Demir ve diğer yöneticiler hakkında delil karartma" iddialarını gündeme getirdi. Olay KPSS soruşturmasını yürüten savcının değişimiyle ortaya çıktı. Eski Başsavcıvekili Şadan Sakınan'ın şüpheli adayların kitapçıklarını delil olarak adli emanete alması gerekirken ÖSYM'ye teslim edildiği tespit edildi.

EN ÖNEMLİ DELİLLER YAKILDI
Yeni savcı ÖSYM'den kitapçıkları ve cevap anahtarlarını isteyince, ÖSYM Başkanı Ali Demir "Soruşturma açısından bir sakıncasının bulunmadığının belirtilmesi üzerine Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın oluru ile sınav evrakı yakılarak imha edildi" cevabını verdi. Soruşturmanın bundan sonraki ayağında ise görev süresi dün dolan Ali Demir'in şüpheli olarak dosya gireceği belirtildi. Buna göre 2010 KPSS skandalıyla ilgili olarak Ali Demir'e neden soru kitapçıklarını imha edildiği sorulacak. Savcılık ayrıca neden geçmiş yıllara ait veya başka sınavların kitapçıkları değil de sadece 2010 KPSS arşivinin imha edildiğini soracak.

ÖSYM'DE YENİ BAŞKAN GÖREVDE
KPSS skandalının ardından, 2010 yılından itibaren ÖSYM Başkanlığını yürüten Prof. Ali Demir'in görev süresi 29 Mart itibariyle sona erdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ÖSYM Başkanlığı için Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Ömer Demir'i atadı. Prof. Demir, bugün görevine resmen başlayacak.

SKANDAL SINAV
Müfettişlerce yapılan incelemelerde 2010 KPSS'de 100 ve üzerinde puan alan 3 bin 227 adaydan 446'sının evlilik bağı bulunurken, 191'inin akraba olduğu, 980 kişinin ise aynı adreste ikamet ettiği belirlenmişti.

SAFURE CANTÜRK