Gülen'e bir yakalama kararı daha!

Paralel çetenin lideri Fethullah Gülen hakkında "Tahşiye" ve "usulsüz dinleme"nin ardından KPSS soruşturmasında da yakalama kararı çıkarılıyor. Sanıkların Pensilvanya ile görüştüğü belirlendi

Giriş Tarihi 28 Mart 2015, 00:00 Güncelleme 28 Mart 2015, 02:52
Gülen’e bir yakalama kararı daha!

İÇİNDEKİLER

Ankara merkezli 19 ili kapsayan 2010'da yapılan KPSS'deki usulsüzlük operasyonu kapsamında mahkemeye sevk edilen ve aralarında Emniyet Amiri Öner Güven'in de yer aldığı 32 şüpheli tutuklandı. 30 sanık ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklananlar arasında Dışişleri Bakanlığı, TRT, Türk Tarih Kurumu, Basın Yayın Enformasyon ve İŞKUR gibi kurumlarda çalışanlar olduğu öğrenildi. Soruşturmada "1 numara" olarak tanımlanan Paralel Yapı'nın lideri Fethullah Gülen hakkında, dosyadaki eksikliklerin giderilmesinin ardından bugün yakalama kararının çıkarılması bekleniyor. Bu İstanbul'daki "Tahşiye" ve "Usulsüz dinleme" soruşturmalarıyla birlikte, Gülen hakkında çıkarılan 3. yakalama kararı olacak. Diğer firari 7 sanık hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. Bu kararlar doğrultusunda kırmızı bülten çalışmaları da sürdürülüyor.

107 KEZ GÖRÜŞTÜLER
Skandalın patlak vermesinde rol oynayan öğretmen Baki Saçı'ya soruları gönderdiği belirlenen dernek görevlisi Berat Koşucu'nun bilgisayarında inceleme yapıldı. Bilgisayarın IP numarası üzerinden HTS kayıtlarında yapılan inceleme sonucunda Gülen'in yaşadığı Pensilvanya ve Ohio eyaletleriyle görüşme trafiği saptandı. Görüşmeler, sınavdan önce Aralık 2009'da başladı, Ağustos 2010'da bitti. Bu süreçte firari örgüt yöneticileri Cemil Koca, Mehmet Hanefi Sözen ve Berat Koşucu adına açılmış hesaplar üzerinden 107 kez "MSN" ve "Skype" üzerinden görüşme yapıldığı belirlendi. KPSS'de ikinci operasyonun sorulardan menfaat sağlayanlara yönelik olacağı öğrenildi. Sanıkların nezarethanede "Kendimizi yakacağız, Hocaefendiyi yakmayacağız" dedikleri öne sürüldü. Şüpheliler sınav öncesi telefon trafiğini ise "Mahalle arkadaşım", "Umre arkadaşlarımızdı" diye açıkladıkları belirtildi.

'SORULARI KULLANMADIM'
Emniyete verdiği 7.5 saatlik ifadesiyle skandalın fotoğrafını ortaya koyan Baki Saçı, daha öncekilere ek olarak 2 sayfa daha ifade verdi. 4 yıl boyunca Gülencilerin yurtlarında kaldığını söyleyen Saçı, "Soruları Berat Koşucu 'Bir hediyem var' diyerek e-posta ile yolladı. Ancak soruları görünce vicdanen rahatsızlık duyduğum için kullanmadım" diye anlattı. Öte yandan soruların ilk günderildiği kuyumcu Mustafa Süleyman İnancı'nın bilgisayarında yok edildiği öğrenildi. Saçı'nın avukatı Mustafa Derin ise soruşturmanın eski savcısı Şadan Sakınan hakkında soruların imha ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

HAT SAVCIDAN İHBAR AMİRDEN
Tutuklananlardan eski Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amiri Başkomiser Öner Güven'in, Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'ne yönelik yapılacak aramayı bir gün öncesinde dernek yetkilisi Mehmet Hanifi Sözen'e haber verdiği tespit edildi. Güven'in aramayı sızdırmada kullandığı telefon hatttını ise KPSS soruşturmasının eski savcısı Şadan Sakınan'dan aldığı ortaya çıktı.

YÜKSEL TEMEL - ERSAN ATAR/SABAH