2 milyonluk heyecan

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na 2 milyondan fazla aday katıldı. Büyük heyecan yaşayan öğrenciler sınavda, aileleri ise dışarıda ter döktü. Geometri sorularının geçmiş yıllara göre daha zor olduğu öğrenilirken, Türkçe ise bu yıl belirleyici ders oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Mart 2015 Güncelleme 16 Mart 2015, 02:57
2 milyonluk heyecan

İÇİNDEKİLER

Üniversiteye ilk adımlarını attılar. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) dün 81 il merkezinde ve Lefkoşa'da yapıldı. Sınava 2 milyon 46 bin 716 aday katıldı. 160 dakika süren sınavda Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu. Soruların genel olarak müfredata uygun olduğu tespit edildi. Ancak geometri sorularının geçmiş yıllara göre daha zor olduğu belirtildi.

Türkçe sorularının uzunluğu ve yorumlama becerisi işleyişi, 2015 YGS'de Türkçe dersini belirleyici ders konumuna getirdi. öğrencilere
çay, simit! İstanbul'da birçok ilçede öğrencilere sınav öncesinde çay, çorba ve simit ikram edildi. Öğrenciler kadar veliler de heyecanlıydı.

İstanbul'da yağan yağmura aldırış etmeden sınav merkezlerinin önünde çocuklarını bekleyen veliler Kuran-ı Kerim okudu. Öğrenciler kadar, aileleri de büyük heyecan yaşadı. Bursa'da bir öğrenci kimliği yanında olmadığı için sınava alınmazken, yine İstanbul'da 20 dakika geç kalan aday sınava giremedi. Öğrenci "1 yıldır hazırlanıyoruz, bir senemiz boşa gidecek" diye feryat etti.

KİŞİYE ÖZEL AÇIKLANACAK

Sınav bittikten yaklaşık 2 saat sonra soruların yüzde 20'si ÖSYM'nin internet sayfasından yayınlandı. Öğrenciler, soruların geri kalanını ise 10 gün sonra Aday İşlemleri Sistemi'nden kişisel şifreleriyle görebilecekler. Sonuçların en geç bir hafta sonra açıklanması bekleniyor. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanabilecek. LYS'lere başvurular, 8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılacak.

SORUNSUZ TAMAMLANDI

Sınav sonrasında ÖSYM'den yapılan açıklamada, öncesinde ve sırasında her türlü tedbirin alındığı YGS'nin sorunsuz tamamlandığı bildirildi. Sınav süresince toplam 314 bin 816 personelin özveri ile görev yaptığı vurgulanan açıklamada, "Ülkemizin geleceği olan 2 milyon 46 bin 716 gencimizin girmiş olduğu bu yarışın hak ve adalet ölçüsü içerisinde gerçekleştirilebilmesi için yaklaşık 6 aydan fazla bir süredir gece gündüz çok titiz bir çalışma yürütülmüştür. Sınav öncesinde ve sınav sırasında her türlü tedbir alınmış ve ilgili çalışmalar planlandığı gibi dakika dakika yürütülerek sınav, sorunsuz biçimde tamamlanmıştır" denildi.

Türkiye, güne YGS heyecanıyla uyandı. Adaylar, üniversite serüvenlerinin ilk aşamasından geçti. Tabii ki aileleri de yanlarındaydı! Sınav merkezlerine giden öğrenciler, polis ekipleri tarafından saç diplerine kadar baştan aşağı arandı.

ORDUSPOR YGS'DE TER DÖKTÜ

PTT 1'inci Lig'de mücadele eden Orduspor'da 18 kişilik takım kadrosunda bulunan lise öğrencisi 14 futbolcu Ordu ve Trabzon'da çeşitli okullarda YGS'ye girdi. Teknik Direktör Hüseyin Özcan'la biraraya gelen futbolcular, oynayacakları Osmanlıspor maçı için durum değerlendirmesi yaptı.

Ceyda KARAASLAN