Kral karşılama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Riyad'da Suudi Arabistan Kralı Selman tarafından A Plus törenle karşılandı... İki lider daha sonra, çok önemli bir görüşme yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mart 2015 Güncelleme 03 Mart 2015, 01:57
Kral karşılama

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ziyareti çerçevesinde geldiği Başkent Riyad'da resmi tören ile karşılandı. Suud yönetiminin çok önem verdiği liderlere uygulanan karşılama töreni ABD Başkanı Barack Obama'dan sonra bu kez Cumhurbaşkanı Erdoğan için uygulandı.

İKİLİ İLİŞKİLER GÜÇLENECEK
Kral Selman bin Abdülaziz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'
ı uçağının merdivenlerinde karşıladı. İki lider birlikte önce tören bölüğünü selamladı, ardından Kral Selman, heyetindeki isimleri tek tek Erdoğan'a tanıttı. Karşılama töreninin ardından özel terminal içindeki büyük salona geçildi. Salonda Erdoğan ve heyetine yorgunluk kahvesi olarak çeşitli baharatlarla zenginleştirilmiş Arap kahvesi ikram edildi. İki lider beraberlerindeki heyet ile birlikte Kraliyet Sarayı'ndaki yemeğe geçti. Yemeğin ardından iki lider beraberindeki heyetlerle birlikte görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşme sıcak mesajlarla başladı. İki lider de karşılıklı olarak ikili ilişkilere verilen önemi ve dostluğu vurguladı. Görüşmelerde, siyasi, ekonomik, güvenlik ve savunma boyutları boyutları başta olmak iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi üzerinde duruldu.

Erdoğan huzurda namaz kıldıErdoğan huzurda namaz kıldı

MEZHEPÇİLİĞE DİKKAT!
Türkiye ile Suudi Arabistan ilişkileri Mısır'da yaşanan darbe sonrasında sıcaklığını kaybetmişti. Suriye, Irak, Yemen, Filistin ve Mısır da dahil, Afrika konuları da görüşmede ele alındı. Her iki tarafın da mezhepçi yaklaşımların bölgeyi olumsuz etkileyeceğine dikkati çektikleri görüşmenin son derece sıcak bir ortamda geçtiği vurgulandı.

MURSİ SERBEST KALMALI
Erdoğan, Mısır'da Türkiye'nin pozisyonunun net olduğunu bir kez daha dile getirirken, başta Mursi olmak üzere Müslüman Kardeşler üyelerinin serbest bırakılması gerektiğini savundu, idam kararlarının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Türkiye'nin yaşanan haksızlık karşısında Mısır halkının yanında olmaya devam edeceğini söyledi. Kral Selman, göreve geldikten sonra "Müslüman Kardeşler'le sorunumuz yok" dedi ve bu açıklama dış politikada değişim mesajı olarak yorumlanmıştı.


Mehmet Ali BERBER