17 Aralık bağışı

Cemaat ABD lobisini arkasına almak için ABD'li senatör ve kongre üyelerine yüzbinlerce dolar bağış yaptı, ballı geziler düzenledi. TAKVİM, paralel bağışların 17 Aralık 2013 tarihinde zirve yaptığını ortaya çıkardı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Şubat 2015 Güncelleme 15 Şubat 2015, 02:31
17 Aralık bağışı

İÇİNDEKİLER

Takvim, Amerikan Kongresi'ndeki bazı üyelere Paralel Yapı üyeleri tarafından yüklü miktarlarda bağışlar yapıldığı ve geziler düzenlendiği skandalın başka boyutları da ortaya çıktı.

EN ÇOK ONLAR VERDİ

TAKVİM'in elde ettiği belgelere göre Türkiye'yi Amerikan Dışişleri Bakanı Kerry'e şikayet eden 88 Kongre üyesinin 40'ına yüklü miktarda bağış yapıldığı, 26'sının ise ballı İstanbul, Kapadokya, Kayseri ve Bakü gezilerine götürüldüğü belirlenmişti. Hangi senatör ve vekile ne kadar bağış yapıldığını araştıran TAKVİM, cemaat üyelerinin yaptığı yüz binlerce dolarlık bağışların bir çoğunu 17 Aralık 2013'te gönderdiği ortaya çıktı. Zaman gazetesi yazarlarından ve cemaat içinde "hoca" olarak anılan Abdullah Aymaz'ın da 17 Aralık 2013 tarihinde Kongre üyesi Henry Cuealla'a 500 dolar bağışta bulunduğu görüldü. Paralel Yapı'nın aynı yerden bir talimat almış gibi 17 Aralık darbe girişiminin yapıldığı gün ABD'li senatörlere para yağdırması ve Zaman gazetesi yazarının bile bu tarihte ABD'li bir senatöre para göndermesi "Cemaatin her üyesi bu operasyonu biliyordu. Pensilvanya'dan gelen talimatla 17 Aralık darbesi için lobi çalışması yapmak adına 17 Aralık 2013'te bağış bombardımanı yapıldı" yorumlarına neden oldu. Listede ABD'nin en büyük markaları olan Time Warner, Wall Mart, Starbucks ve Pizza Hut'un 100 dolar gibi cüzi miktarda bağış yaptığı görülürken paralel üyelerin binlerce dolar bağış yapması dikkat çekti.