Gülen Kanada'ya kaçıyor

Fethullah Gülen, ABD'nin kendisini verme ihtimaline karşılık, Türkiye ile suçlu iade anlaşması olmayan Kanada'ya kaçmayı planlıyor. Deşifre olunca bu ülkeye kaçan eski TSK imamı H.Ö. Gülen için yer bakıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Aralık 2014 Güncelleme 27 Aralık 2014, 02:44
Gülen Kanada’ya kaçıyor

İÇİNDEKİLER

Hakkında yakalama kararı çıkarılan Fethullah Gülen'in, ABD'nin kendisini Türkiye'ye iade etme ihtimalini göz önüne alarak, Türkiye ile iade anlaşması bulunmayan Kanada'ya gitme planı yaptığı öğrenildi. Güvenlik birimleri Gülen adına Kanada'da hazırlık yapan isminse, Paralel Yapı'nın TSK'dan sorumlu eski imamı H.Ö. olduğunu tespit etti. H.Ö. deşifre olduktan sonra kaçıp Kanada'ya yerleşmişti. "Terör örgütü kurmaktan" hakkında yakalama kararı çıkarılan Gülen ile ilgili kırmızı bülten çalışması sürerken, güvenlik birimlerinin yaptığı tespitler sonucu Gülen'in en yakın adamları arasında yer alan H.Ö.'nün, Kanada'da yaptığı faaliyetlere ilişkin bilgilere ulaşıldı.

GÜVENİLİR LİMAN TORONTO

Türkiye ile suçluların iadesi anlaşması bulunmayan Kanada'da, "Gülen'in kalabileceği bir ortam oluşturulmak için hazırlık yapıldığı belirlendi. Pensilvanya'da yaşayan Gülen, Kanada'ya geçerse Tuncay Güney gibi kendini emniyete almış olacak. Toronto kentinde, Paralel Yapı'nın etkin olduğu güvenlik birimleri tarafından daha önce tespit edilmişti. Güvenlik birimlerinin tespitlerine göre, 17 -25 Aralık darbe girişimlerinin ardından deşifre olan TSK imamı H.Ö. önce Güney Amerika ülkesi Arjantin'e ardından da Türkiye ile suçluların iadesi anlaşması bulunmayan ve güvenilir liman olarak görülen Kanada'ya yerleşti. Ergenekon soruşturmalarının kilit ismi olan Tuncay Güney gibi Kanada'da kendisini sağlama alan eski imam, Paralel Yapı tarafından görevlendirildi. Gülen'in de bu ülkede kalabileceği yer arayışına giren H.Ö.'nün özellikle Toronto kentinde çalışmalarını sürdürdüğü saptandı.

ÖNCE GÜNEY AFRİKA DÜŞÜNÜLDÜ
Daha önce Güney Afrika'da bir sivil toplum örgütü yöneticisinin Başbakanlık'a gönderdiği mektupta, "Paralel Yapı elemanları Fethullah Gülen'in ülkeye sığınması için nabız yokluyor" ifadelerine dikkat çeken kaynaklar, ancak son gelişmeler karşısında bu seçenekten vazgeçildiğini saptadı. Tuncay Güney'in yanı sıra Türkiye tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılan birçok kişinin saklandığı Kanada'nın daha güvenilir olmasının, Paralel Yapı'nın tercihinde etkili olduğu belirtiliyor.

YÜKSEL TEMEL/SABAH