Tahşiyeciler'e kumpas talimatını Gülen verdi

Tahşiyeciler'e kumpas soruşturmasının polis fezlekesinde, Zaman'ın asıl sahibinin Gülen olduğu, Tahşiye operasyonu talimatını da onun verdiği vurgulandı. Dumanlı'nın Gülen'in karşısında ayakta durduğu fotoğraf ise örgüt hiyerarşisi olarak değerlendirildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Aralık 2014 Güncelleme 25 Aralık 2014, 01:20
Tahşiyeciler’e kumpas talimatını Gülen verdi

İÇİNDEKİLER

Tahşiyeciler'e kumpas soruşturmasıyla ilgili savcılığa gönderilen emniyet fezlekesinde, Tahşiyeciler'e yönelik 2010'da yapılan soruşturmadaki usulsüzlüklerle ilgili tespitler dikkat çekti. Fezlekede yer alan tespitler şöyle: Terör polisi 5 ev için teknik takip kararı aldı. Ancak, Tahşiyeciler operasyonunda bombaların bulunduğu Bahçelievler ilçesi Siyavuşpaşa Mahallesi'ndeki ev için takip kararı alınmadı. Ayrıca, Mehmet Doğan hakkında 15 kez dinleme kararı alınmasına rağmen, sadece iki rapor tutuldu. Doğan'a yönelik dönemin özel yetkili mahkemelerinden alınan takip kararları da 19 kez uzatıldı. Takibine başlanan 'www. tahsiye.com' ile 'www.muhammediler.com' adlı internet siteleri için ise gerekli savcılık izni 2 ay sonra alındı.

"KAYITSIZ" ÖRGÜT
Aramalarda bulunan sis bombası kutusu, Poyrazköy ve Zir Vadisi'ndekilerle aynı. Yine bir el bombasının seri numarası ile Kartal İlçesi Terör Büro Amirliği'nde denetleme sırasında bulunan el bombalarının seri numarası benzer. Arama görüntülerinin incelendiği tutanak da fezlekede yer aldı. 2011'de hazırlanan tutanakta, aramayı yapan polisin eldivenlerinin yırtık olduğunu gösteren fotoğraflar yer aldı. Ancak bombaların bulunma anının kameralarda olmaması ve bombaların bulunduğu poşetin deforme olmaması dikkat çekti. 2010'da İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'na, Tahşiyecilerin lideri olan Mehmet Doğan ve grubunun terör örgütü kapsamında değerlendirilip değerlendirilmediğini sordu. Emniyet, operasyonun yapıldığı 21 Ocak 2010'a kadar böyle bir terör örgütü olduğuna dair herhangi bir kayda rastlanmadığını belirtti. Aynı soru Kasım 2014'te yeniden soruldu. Yanıt aynıydı. Şüpheli olarak soruşturulan kişilerin özel hayatının gizliliği de ihlal edildi. Bazı şüphelilerin soruşturma konusu olmayan cinsel içerikli görüşmeleri tape yapıldı. Özel görüşmeler soruşturma dosyasına konuldu. Hatta bununla ilgili emniyette sorular bile soruldu.

ZAMAN'IN SAHİBİ GÜLEN

Tahşiyecileri hedef gösteren ve gruba yönelik operasyon talimatını veren kişi Fethullah Gülen. Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca da Tahşiye isminin terör örgütleri ile irtibatlı gösterilmesi için kamuoyunda algı çalışması yaptı. Zaman gazetesinin asıl sahibi Gülen. Gülen'in Tahşiyecilerle ilgili sohbetinin iki gün sonra Zaman'da imzasız haber olması tesadüf değil.

KUMPAS TERÖR TANIMINA UYUYOR
Medya organları aracılığıyla, yapılacak soruşturmalar öncesinde kamuoyunda kanı oluşturulmaya çalışıldığı belirtilerek "Toplumun ileride açılacak Tahşiye isimli terör örgütü soruşturmasına ve devamında yapılacak operasyona hazırlanması, örgüt liderinin talimatının tam olarak anlaşılması için operasyon birimi açısından teyit edilmesi, operasyona maruz kalacaklar için korku ve sindirmeye yönelik (terörün tanımında yer aldığı gibi) olduğu, Genel Yayın Yönetmeni Dumanlı'nın Gülen karşısındaki esas duruşu ise alt-üst ilişkisine dayandığı değerlendirilmekte..." tespitine yer verildi. Fezlekede, ikamet aramasına gelen başkomiser Ferdi T.'nin Tahşiyecilerden Mehmet Nuri Turan'a "Hocayı kızdıracak ne yaptın" şeklinde soru sorduğu kaydedildi.

Fatih ULAŞ/SABAH