Başbakan'dan önemli açıklamalar

Makedonya dönüşü Edirne'ye gelen Başbakan Davutoğlu, AK Parti İl Toplantısı'nda konuştu.

Giriş Tarihi 24 Aralık 2014, 00:00 Güncelleme 24 Aralık 2014, 12:51
Başbakan’dan önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

İl Toplantısı'nda konuşan Başbakan Davutoğlu, 'Edirne köklü medeniyet birikimimizin derin irfanını yansıtır. Edirne Üsküp'ün, Selanik'in öncüsü habercisi müjdesidir İstanbul'un ise fetihten önceki bir ilk timsalidir. Edirne batıdan doğuya İstanbul'a gelen her kervanın, her alimin bir süre durduğu bir şehirdir.Geçen geldiğimde söylemiştim Edirne bir başşehirdir. Başşehirler için baş verilmiştir, şehit verilmiştir. Eğer baş şehir olmuşsa, o şehirde baş verilir ama şehir verilmez. Edirne hep şehri mukaddesti ve hep şehri mukaddes kalacak. Edirne'yi o yüzden edirneliler sonuna kadar savunmuşlardır, şehitler için şiir yazmışlardır. Hazreti Peygamber'in huzuruna varırsam, dünyadan ne getirdin diye sorarsa Edirne şehidinin toprağını getirdim diyen ikbal bu mukaddes şehre veren ruhu görmüştür. Şekip Arslan, Dürzi, Lübnan'dan Edirne'ye Lübnanlıların desteğini getirmiştir. Bizim hareketimiz de bir milli birlik hareketidir. Edirne müdafaası aslında bir şehrin değil kadim bir medeniyetin müdafaasıydı.

MAKEDONYA'YA 30 BİN HANEYE TÜRK BAYRAĞI VE KUR'AN-I KERİM GİDECEK
Benden bayrak istediler Al bayrak. Dedim ki ne kadar hane varsa bayrak isteyen Makedonya'daki her evladı fatihanın evine bir Bayrak, bir Kur'an-ı Kerim ve bir Türkçe sözlük gönderme kararı aldık. 30 bin haneye gidecek ama istenirse her haneye gidecek ve dostça dalgalanacak her iki bayrak. Her bir eve Türkçe sözlük, o vahyin doğru anlaşılması için Kur'an-ı Kerim mealiyle birlikte hediye edeceğiz.

ELİMİZ HER YERE YETİŞİR
Elimiz dostluk elidir. Kudretimiz ve gücümüz her bir evladı fatihana erişmeye onların taleplerini karşılamaya yeter. Allah millete ve devlete zeval vermesin. Balkan savaşlarının üzerinden 100 yıl geçti. Şimdi biz yeni bir kültürel uyanış, yeni bir balkan coğrafyası oluşturma çabasındayız. Bunda da Edirne'nin ruhu bize ilham verecektir.

SELANİK İSTANBUL'A BAĞLANIRSA CANLANIR
Edirne'ye inşallah hızlı tren de gelecek. Bunun da çalışmaları sürüyor. Edirne'yi Balkanlara ve Avrupa'ya açılan merkez yapacağız. Edirne'nin ötesinde Bulgaristan sınırı iki blok haline dönüşünce ikisi de kaybetti. Dedik ki gelin bu tarihi şehirleri birbirine bağlayalım. Selanik canlanacaksa ancak ve ancak İstanbul ile birleşirse canlanır. Onun için Edirne7yi hızlı trenle önce İstanbul'a Bulgaristan ve Yunanistan üzerinden kim nasıl isterse Avrupa'ya bağlamaya kararlıyız. Buraya ayrıca Havaalanı mutlak bir zarurettir. İnşallah bunu da Edirne'mize kavuşturacağız. Edirnenin bütün köprüleri aydınlatılacak, Edirne ışıl ışıl bir kültür şehri olarak tanınacak bilinecek. Karaağaç köprülüğü kavşağını bugün ziyaret edeceğim orası da 23 Nisan'da açılacak. 400 yataklı hastane Nisan Mayıs'ta açılıyor bu da Edirne'mize bir hediyemiz.

KAPILARIMIZI AHİ EVRAN DUALARI İLE AÇILSIN
Roman kardeşlerimizle Şubat ayında bir araya geleceğiz. Ne zaman Rumeli'ye gitsem Konya'ya gidiyormuşum gibi geliyor bana. Hepimiz bir anlamda Edirneliyiz. Bugün güzel bir geleneğe katıldım. Bugün sabah dua merasiminde esnaflarımızla birlikteydik. Allah Edirne'de bu güzel gelenekleri korumayı nasip etsin. Hepimiz bunu kendi çevremizde bunu yerleştirelim. Madem bu köklü olarak yaşanan bir gelenektir. Bütün belediyelere sesleniyorum. Bütün kapılar helal rızk ile açılsın, Ahi Evran duası ile açılsın. Bunun talimatını veriyorum size. Belli dönemlerde veya olabilirse hergün yapılsın bu. Belediyelerimizi dualarla açalım. Art niyet, rant kaygısı bize yaklaşmasın, yaklaşmaya cüret dahi edemesin.

BELEDİYELERE 6 AY MÜJDESİ
Şimdi, unutmadan epeydir belediye başkanlarımızın beklediği bir müjdeyi vermek istiyorum. Büyükşehir yasası sonrası kaynaklarla ilgili yaşanan bazı sıkıntıları aşmak için bazı çalışmalar başlatmıştık. Amasya'da büyükşehir olmayan illerimizin şehirlerimizle belediye başkanları ile görüşmüştük. 7-8 Kasım'da da Bursa'da geniş istişareler yaptık. Bu istişarelerde bir komite oluşturduk ve büyükşehir yasasından kaynaklanan sorunları aşmak üzere yeni çalışmalara başladık. Bu çalışmalar sürüyor ve ilerde kapsamlı brifing alacağım ve gözden geçireceğiz. Bu sıkıntıları hafifletmek için büyükşehire bağlı kuruluşlara genel bütçeye gönderilen paydan 6 ay boyunca kesinti yapılmaması kararı alınmıştır. Bu kaynak konusunda ciddi bir rahatlama getirecektir. Tedbirler de düşünüyoruz ayrıca. Bunu da yaparken bütün belediyelere yapıyoruz. Parti ayrımı yapılmayacaktır. Yine, yerel yönetime verdiğimiz önemi yansıtıyor, yüzde 40 oranında yapılan kesinti 6 ay boyunca yapılmayacak. Bakanlar Kurulu kararı 23 Aralık'ta yayınlandı. Ben bunu açıklamak için özellikle bugünü bekledim. Bütün belediye başkanlarımızın talebi idi onlara müjdeler olsun.' dedi.

KAMU DÜZENİNİ BOZANLARA MÜSAMAHAMIZ OLMAYACAKTIR
Kamu düzeni her yerde tesis edilecektir ve edilmeye devam edecektir. Vatandaşlarımız başlarına nasıl birşey gelmeyecekse bu güveni ülkenin her ylerinde bunu sağlayacağız. Bunu tehdit edenlere karşı da hiç bir şekilde müsamaha gösterilmeyecek. Bu konuda hükümetimizin kararlılığı kesindir. Bunun yanında balkan harbinde omuz omuza savaşmış olanlar ve onların torunları nasıl geçmişte beraberlerse ebediyete kadar da beraber olacaklar. Çözüm süreci, aramıza fitne sokmak isteyenlere en doğrudan verilecek cevaptır. Hiç kimseye kısıtlama getirilmeyecek. Ama nasıl eminim bundan şüphem yok Üsküp'te Albayrak hasreti vardır bu Albayrak ülkemizin her yerinde aynı hasretle sevilmektedir ve korunacaktır. Onun için tek bayrak diyoruz. Biz tek millet diyoruz. Aynı ideale kararlılıkla yürüyen tek bir birleşmiş bir milletten bahsediyoruz. Farklı etnikliklerimiz olabilir, farklı dil ve lehçe konuşuyor olabiliriz. Ama Edirne müdafaasını yapanların torunları olarak da parçalanamaz bir bütündür. Bütün milletimizin fertleri için tek vatan diyoruz. Evladı fatihan buraya Anavatan diyor. Suriyeli mültecilerden vatansızlığın ne olduğunu görüyoruz. Bu vatan üzerinde yaşayan herkesin ortak yurdudur, ortak ovasıdır, ortak evidir burası. Onun için tek devlet diyoruz. Devletin tek olduğunu göstermek için bir delil göstermeye gerek yok.

ARTIK MESAİ SAATİ DİYE BİRŞEY YOK
Olumlu yönde gelişmeler var. Bunları hep beraber takip ederek bu süreci bir daha ülkemizin hiç bir köşesinde hiç bir annenin yaşamaması için kararlılıkla bu yolu sürdürüeceğiz. Şanlıurfa'da buluştuktan sonra gerçekleştirdiğimiz ekonomik alandı yaptığımız reformlardır. 26 Kasım'da Urfa'da bir araya geldikten sonra 1 Aralık'ta G-20 başkanlığını aldı ülkemiz. Fazla değil, bu başarının sağlanması için sadece 12 yıl geçti. Hani bugünlerde bazı konuları istismar edenlere yüzüne çarpa çarpa söylüyorum. Modern tarihini baksınlar, iktisat tarihini iyi baksınlar. Bütçemiz de kabul edildi Maliye Bakanımızı tebrik ediyorum. Açın tarihe bakın hiç bir 10 yıllık dönemde böylesine bir yükseliş olmamıştır. Biz bunu demokrasiye, millete hesap vermeye borçluyuz. Millete ve Allah'a hesap verecğimizden dolayı gece gözümüze uyku girmiyor, o yüzden bize rahat döşek yüzü yok. Bizim için mesai saati diye birşey yok. Mesai saati mantığını unutacaksınız. Düzenli sağlığınız için uyuyun ama 24 saat yetmiyorsa 25 saati ayarlayacaksınız. Bu memlekette birileri yıllarca rahatça uyudukları için ertesi gün yüzde 5000'lere faizler çıktığı için aramızda diğer ülkelerle böyle farklar açıldı. Bizler bunun telafisini yapıyoruz. Bizim onurla ve gece gündüz çalışmaya ihtiyacımız var. Durmak yok yola devam sloganı bunun için üretildi.

HAFTAYA YENİ BİR PAKET DAHA AÇIKLAYACAĞIZ
Her hafta mutlaka halkımıza müjde vereceğiz dedik. Aralık'ta öğretmen atamaları müojdesi verdik, daha sonrasında bedelli askerlik müjdesini verdik. Ya bu cuma ya da önümüzdeki cuma kayıtdışı ekonomiyle ilgili bir paket açıklayacağız. Bir sosyal boyut paketini önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Önümüzdeki haftalarda da bunu ilan edeceğiz. Ekonomide yeni bir ivme için büyük bir çaba gösteriyoruz göstermeye de devam edeceğiz.' dedi.