Olağan şüpheli

Paralel Yapı Operasyonu'nda Hidayet Karaca terör örgütü yöneticiliğinden, Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve Mustafa Kılıçaslan terör örgütü üyeliğinden tutuklandı. Ekrem Dumanlı serbest bırakılırken, Fethullah Gülen için şüpheli sıfatıyla yakalama kararı çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Aralık 2014 Güncelleme 20 Aralık 2014, 02:08
Olağan şüpheli

İÇİNDEKİLER

Paralel Yapı'ya yönelik operasyonda gözaltına alınan isimlerden gazeteci Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme ve iftira" suçlarından, emekli Emniyet Müdürü Tufan Ergüder, polis Erdem Kısa, polis memuru Mehmet Ali Doğan, komiser yardımcısı Rıfat Aslan, polis memuru Yakup Ergün, polis memuru Recep Güleç, polis memuru Çetin Öztürk, emniyet müdürü Mustafa Kılıçaslan ve emniyet müdürü Ertan Erçıktı, "silahlı terör örgütüne üye olma ve iftira", Komiser Ali Cihan da "Cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, iftira" suçlarından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

ÖRGÜT LİDERİ

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun kararını dün 14.00'te açıkladı. Kararda Hakim Bekir Altun dikkat çekici tespitler yaptı. Hakim Altun değerlendirmeler yaptığı bölümde, Fethullah Gülen için "şüpheli" olarak sıfatını kullandı. Savcı ise Pensilvanya'daki Gülen hakkında yakalama kararı talep etti. Talep yazısında, "Kamuoyunda hizmet hareketi olarak bilinen medya, ekonomi, bürokrasi alanlarında kanun ve nizamlara aykırı yapılandığı değerlendirilen suç örgütünün lideri olan şüpheli Fethullah Gülen'in 1998'de yurt dışına çıktıktan sonra bir daha ülkeye dönmediği, giriş çıkış kayıtlarından anlaşıldığı üzere halen ABD'de yaşayan şüphelinin atılı suçları işlediğine dair yeterli somut bulgulara ulaşıldığı, uzun süreden beri yurt dışında olması nedeniyle kendisine ulaşılmasının mümkün görülmediği anlaşılmakla, şüpheli hakkında 5271 sayılı CMK'nın 94'üncü maddesi uyarınca yakalama emri düzenlenmesine, yakalandığında yakalama anından itibaren 24 saat içerisinde Cumhuriyet Başsavcılığımız'da hazır edilmesi" istendi. Hakim Altun da bu talebi onaylayarak Gülen hakkında yakalama kararının çıkmasına hükmetti.

İşte kumpasın görüntüleriİşte kumpasın görüntüleri


STV VE ZAMAN'A HÜKMEDİYOR

Altun, şüpheliler hakkındaki verdiği kararda Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in Tahşiye grubu ile ilgili 3 Aralık 2008 tarihli istihbarat notu hazırladığı ardından da gazete ve televizyonda bu yönde haberler yapıldığını belirtti. Kararda, Samanyolu TV'de yayınlanan Karanlık Karar Kurulu adıyla yayınlanan bölümlerin diziden farklı kişiler tarafından senaryolaştırıldığı anlatıldı. Bu haliyle şüpheli Fethullah Gülen'in Samanyolu TV grubu ve Zaman gazetesinin genel olarak yayın ve yayım politikalarını belirlediği de kararda yer aldı. Hidayet Karaca'nın da şüpheli Fethullah Gülen arasında yapılan telefon görüşmelerini inkar etmediği de vurgulandı. Kararda, örgütün niteliği değerlendirildiğinde, genel itibariyle Emniyet Müdürlüğü ve özellikle İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde istihbarat ve TEM Şube Müdürlüklerinde görev yapan şüphelilerin devletin hiyerarşik yapısı dışında ayrı bir hiyerarşik yapı oluşturarak yasa dışı örgütlenme oluşturdukları belirtildi. Bu nedenle Hakim Altun, şüphelilerden Hidayet Karaca'yı "terör örgütü yöneticiliği", Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve Mustafa Kılıçaslan'ı ise "terör örgütüne üye olma" suçundan tutukladı. Dumanlı için adli kontrolün yeterli olacağına hükmeden Hâkim, yurtdışına çıkış yasağı koyarak serbest bıraktı. Şüpheliler Mehmet Ali Doğan, Rıfat Aslan, Erdem Kısa, Yakup Ergün, Recep Güleç, Çetin Öztürk'e de yurtdışı çıkış yasağı konuldu. Şüphelilerden Gazeteci Nuh Gönültaş da dün savcıya ifade verdi. Gönültaş, savcı Hasan Yılmaz'a ifade verdikten sonra serbest kaldı.

İşte Gülen'in, süreci başlatan o vaazı...İşte Gülen'in, süreci başlatan o vaazı...


KİM TUTUKLANDI?

HİDAYET KARACA:
Samanyolu Televizyonu Medya Grubu Başkanı olarak görev yapıyordu. Tahşiyecilerle ilgili algı operasyonunu yönetmek ve mahkemeyi reddetmek suçlamaları yöneltilen Karaca, "terör örgütü yöneticisi olmak" ile suçlanıyor.

TUFAN ERGÜDER:
Cemaatin devlet içine yerleştirdiği en etkin isimlerden biri. 15 yıl boyunca İstanbul Emniyeti'nde amir ve müdür makamlarında görev yapan Ergüder atandığı Hakkari Emniyet Müdürlüğü'nden 17 Aralık operasyonları sonrası kendi isteğiyle istifa etti. Ergüder'in tahşiyeciler operasyonunun emniyet ayağının lideri olduğu belirtiliyor.

ERTAN ERÇIKTI: Tahşiyeciler operasyonu sırasında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Ele geçirildiği söylenen düzmece evraklarda imzası bulunan Erçıktı, atandığı asayiş şube müdürlüğünde 17 Aralık sonrası açığa alınmıştı.

MUSTAFA KILIÇASLAN: Tahşiye kumpasının yapıldığı dönemde Terörle Mücadele'de teknik takip büro amiriydi. İzinsiz izleme ve dinlemelerin talimatını veren Kılıçarslan, Tahşiyeciler grubuna ait evde bulunan ve üzerinde polislerin parmak izi çıkan el bombaları ile ilgili sorgulanıp tutuklandı.

Ekrem Dumanlı itirafçı mı olduEkrem Dumanlı itirafçı mı oldu


SUÇU: SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜ KURMAK

Fetullah
Gülen hakkında verilen yakalama kararında üç suç isnat edildi. Buna göre Gülen 'cebir, tehdit ve hile ile kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma; iftira sonucu mağdurun hapis dışında adli ceza almasına neden olma ve silahlı terör örgütü kurup yönetme' suçlarından dolayı şüpheli sıfatıyla yakalanacak.

Taşhiyecileri hedef gösteren STV dizisinden bir sahne(TIKLA İZLE)



KIRMIZI BÜLTEN YOLDA

Fetullah Gülen hakkında yakalama kararı verilmesi ile kırmızı bülten süreci de başladı. Süreç şöyle işleyecek: - Gülen ilk önce yurt içinde aranacak. Bulunayamınca hakkında "gıyabi tutuklama" kararı istenecek. - Adalet Bakanlığı'nın izniyle yurt dışında arama yapılması için kırmızı bülten hazırlanması amacıyla İnterpol Genel Sekreterliği'ne başvurulacak. - İnterpol kırmızı bülten çıkarılırsa bu karar 190 ülkeye gönderilecek. - Gülen bu kırmızı bülten üzerine yakalanırsa, tutuklandığı ülke, durumu 24 saat içinde Türkiye'ye bildirerek. Türkiye de 24 saat içinde evrakları bu ülkeye vererek iade talep edecek.

KADROLARI ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞTILAR

Mahkeme, paralel operasyonda 4 kişi için tutuklama isterken Hakim Bekir Altın kararda "Türkiye Cumhuriyeti'nin sosyal, ekonomik, askeri ve idari mekanizmasına yön veren kadroları ele geçirerek, etkisiz hale getirmeyi amaçlandığını ifade etti. Hakim, kararında yapının amaca ulaşmak için devlet kadrolarını ele geçirmeye çalıştığı ve kadrolaştığı birimlerde Anayasa'ya aykırı aktivitelerde bulunduğunu belirtti.