Mozart da mı yalakaydı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, iktidarla yakın olan sanatçılara 'yalaka' dedi. Tarihçi Murat Bardakçı da, 'tarihi' bir açıklama yaptı: Johann Sabestian Bach, Mozart, Beethoven, Leonardo da Vinci de iktidara yakındı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Aralık 2014 Güncelleme 18 Aralık 2014, 01:54
Mozart da mı yalakaydı

İÇİNDEKİLER

Sanatçı Hülya Avşar ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında yaşanan yalaka polemiğine tarihçi Murat Bardakçı da dahil oldu. Tarık Akan, Rutkay Aziz gibi isimlerle arası çok iyi olan ve "gerçek sanatçı" diyen Kılıçdaroğlu'nun, AK Parti veya Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakın olan sanatçılara 'yalaka' yakıştırması, tarihçi Murat Bardakçı'yı da çileden çıkardı.

ÖRNEKLER VERDİ
Murat Bardakçı, Kemal Kılıçdaroğlu'
nun sahip olduğu mantaliteyi "yöneticiler ile iyi ilişkiler içerisinde bulunan sanatçılar da zavallı birer 'yalaka' imişler!" sözleriyle özetleyerek şunları söyledi: Batıdan birkaç örnek vereyim: Hayatı boyunca Alman prenslerinin himayesinde olan ve eserlerinin çoğunu onlara ithaf eden Johann Sabestian Bach, aslında ucuz yalakanın teki imiş! Mozart da öyle imiş, Beethoven da, Papa'nın siparişi ile eserler veren Leonardo da Vinci de, Michelangelo da... Yani aklınıza gelecek hangi sanatçı varsa neredeyse tamamı... Üstelik sadece Dede, Şakir Ağa gibi besteciler değil; Üçüncü Ahmed devrinin Nedim'i vesairesi de öyle, hepsi birer yalaka...

KILIÇDAROĞLU FARKI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gaf konusunda Türkiye'nin ombdusmanı oldu... Son olarak da sanatçılar için kullandığı yalaka' kelimesi, onun demokrasiye karşı olduğunun bir kanıtı olarak gösterildi. Aslında Kılıçdaroğlu, sanatçılar konusunda çok vefalı bir isimdir. Birçok kez Tarık Akan, Selçuk Ural, Onur Akın ve Rutkay Aziz gibi sanatçılarla bir araya geldi. Hatta onlara Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda fikir de sordu. Sonra onların fikirlerine saygı duymadan Pensilvanya'nın emri ile Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday yaptı.

ONLAR BANA YAKIN
Sanatçılar buna isyan etse de, onlar için 'yalaka' kelimesini kullanmadı. Çünkü onlar kendisine yakındı. İşte Kılıçdaroğlu'nun demokrasi ve sanatçı anlayışı.