Silahlara veda baharda

HDP heyetinin İmralı ziyaretinden 21 Mart 2015 Nevruz'unda "silahlara veda çağrısı" mesajı geldi. Görüşmede silahsızlanma takvimi için '4-5 ayda çözüme kavuşulabilir' mesajı verildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Aralık 2014 Güncelleme 01 Aralık 2014, 20:05
Silahlara veda baharda

İÇİNDEKİLER

HDP heyetinin İmralı ziyaretinden 21 Mart 2015 Nevruz'unda "silahlara veda çağrısı" mesajı geldi. Hükümetin kararlılıkla yürüttüğü çözüm sürecini silahsızlanmaya taşıyacak müzakereler için Kandil'den gelen talebi de dikkate alarak, Habur güvencesi istendi. Yol haritasında mutabakat sağlandığını anlatan Öcalan, tarafların süreci kararlı yürütmesi durumunda 4-5 ay sonra Ortadoğu'nun da kaderini belirleyecek çözüme ulaşılabileceğini söyledi.

İMRALI'DAN 4 ÖNEMLİ MESAJ
Geçtiğimiz cuma günü HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder'den oluşan heyet İmralı'yı ziyaret etmişti. DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle'nin de dâhil olduğu genişletilmiş heyet, 4 saatlik görüşmenin ardından, çözüm önerileri, müzakere başlıkları ve eylem planının yer aldığı taslakla döndü. Ada'dan verilen mesajlar şöyle:
1- İmralı, Kandil'in de endişelerinin giderilmesi için Habur güvencesi istedi. Habur sürecinde Türkiye'ye dönen barış grubundaki bazı isimlere yönelik mahkûmiyetler anımsatılarak, çekilme, dönüş için yasal güvence gerekliğini vurguladı.
2- Taraflar süreci doğru, ciddi ve kararlı yürütürse 4-5 ayda demokratik çözüm sağlanabilir.
3- "Tahkim edilmiş bir ateşkes" ve bu ateşkesi denetleyecek bir "İzleme Kurulu" oluşturulması önemli.
4- Böylece süreçte bozucu bir neden olan kamu düzeni de sağlanabilir.
Öcalan, HDP'ye verdiği "Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı"nın genel hatları ile olgunlaştığını belirterek, "Devlet heyeti ile üzerinde detaylı bir şekilde tartıştık. Gelinen nokta itibarıyla üzerinde müzakere yürütülebilecek bir çerçeve olduğu konusunda mutabık kaldık" dedi. İmralı dönüşü Kandil'e de gönderilen taslak 4 ana başlıktan oluşuyor. Birinci başlık 9 maddelik yöntem, ikinci başlıkta 11 maddelik Kürt sorunun tarihi, üçüncü başlıkta 40 maddelik öneriler,son başlıkta ise 6 maddelik eylem planı ortaya konuyor. Eylem planı dışına çekilme, silahların bırakılması, Türkiye'ye dönüş, dönüş sonrası alınacak kararlar gibi düzenlemeler yer alıyor.

YASAL ZEMİN, BELGELEME VURGUSU

Taslakta, sürecin belirleyici tarafının demokratik siyaset olduğu belirtilerek, yasal temelin netlik kazanması vurgusu yapıldı. Eylemsizlik durumunun doğru tanımlanması gerektiği ifade edilerek, sürecin tüm aşamalarının belgeli hale getirilmesi, varılan mutabakatların imza ile kayıt altına alınması öngörülüyor.

HABUR ÖRNEĞİ VERİLDİ

Görüşmede, 2009 yılında yaşanan Habur sürecine dikkat çekildi. Türkiye'ye dönen barış grubu içindeki bazı isimlerin hapse girdiği belirtilerek, "Benzeri bir tablonun yaşanmayacağının garantisi yok. Çekilmenin devamı için de güvenceli bir ortam gerekiyor. Yasal güvence sağlanmadan çekilme çağrısı yapılması yanılgı olur. Hükümet de yasal düzenlemeler konusunda üzerine düşeni yapmalı" tespiti yapıldı.

'KANDİL İLE GÖRÜŞÜLECEK'
Çözüm sürecinin önemli bir ayağını oluşturan devlet heyetinin Kandil'le görüşmesi için de adım atılması bekleniyor. HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, taslağın bir bölümünün devlet heyeti ile Kandil görüşmesinden sonra açıklanacağını söyledi. Önder, "Bizimle paylaşılan taslağı Kandil'e gönderdik. Gelecek haftasonu da biz gideceğiz. Bu hafta da hükümet yetkilileri ile görüşeceğiz" dedi. İmralı'ya yapılan son ziyarette heyete DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle de dâhil olmuştu.

PKK'NIN MESAJI ÖCALAN'DA
İmralı görüşmesinde, sürece ilişkin gelişmeler, hükümetin yaklaşımı, Kobani'deki son durum ve Ortadoğu'daki gelişmeler de değerlendirildi. HDP'li İdris Baluken, İmralı'da iki gün önce Kandil'le yaptığı görüşmelerin ayrıntılarını ve PKK'nın taleplerini de aktardı.

Hazal ATEŞ