Tarihi buluşma

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir ilki gerçekleştirdi. Türkiye tarihinde, cemevini ziyaret ederek, Alevi dedelerle bir araya gelen ilk Başbakan olan Davutoğlu "Buraya destur almaya geldim" diye konuştu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Kasım 2014 Güncelleme 24 Kasım 2014, 01:59
Tarihi buluşma

İÇİNDEKİLER

Başbakan Davutoğlu, Merkez İlçe Kongresi için geldiği Tunceli'de adeta tarih yazdı. Kongredeki konuşmasında "Ben buraya destur ve ikrar almaya geldim. Artık zihnimizdeki duvarları yıkalım" diyerek Aleviler'le devlet arasındaki duvarların yıkılacağı çağrısını yapan Davutoğlu, cemevine giderek Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt ve 20'yi aşkın Alevi dedesi ile bir araya geldi. Yurt, Başbakan Davutoğlu'na Alevilerin taleplerini içeren 12 maddelik dosya sundu.

LOKMA VE AŞURE YEDİ

Alevi dedeler, ziyarette İstanbul'a yapılacak üçüncü köprüye Yavuz Sultan Selim isminin konulmasının kırgınlık yarattığını aktarırken Alevi bakan ve vali istediklerini de dile getirdi. Cemevinde Davutoğlu için özel lokma döküldü, aşure ikram edildi. Dedeler, Davutoğlu'na Hz. Ali'nin çiftbaşlı kılıcının sembolü zülfikar hediye etti. Davutoğlu, "Çok memnun oldum. Destur almaya geldim. Hak Muhammed Ali Lokması yedim" diyerek birlik, beraberlik, kardeşlik mesajı verdi. Cemevindeki gençler, Davutoğlu'na, "Dersim modern Kerbela'dır" çıkışı için teşekkür ederken Başbakan da, "Kerbela yorumu nedeniyle çok eleştiri geldi. Siz gençlerden gelen destekten dolayı çok mutluyum" karşılığını verdi. Tunceli Üniversitesi'ndeki programa Seyit Rıza'nın torunları İbrahim Kandil, Hüseyin Kandil ve Zeliha Polat da geldi. Seyit Rıza'nın torunları, Başbakan'a "Bizi yad ettiğiniz için minnetarız" derken dedeleri Seyit Rıza'nın mezarnın tespiti ricasında bulundu.

7 ŞUBAT'IN DEVAMI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "MİT, CHP'ye operasyon yaptı" çıkışına Başbakan Ahmet Davutoğlu'dan yanıt geldi. Davutoğlu "Kılıçdaroğlu'nun kulağına birileri bir şeyler fısıldadı 3 - 4 gündür tutturmuş, 'MİT CHP'yi bölmek için faaliyet gösteriyor'. Allah aşkına MİT'in başka işi gücü yok mu? Zaten siz bölünmüşsünüz. Kendi beceriksizliğinin, acemiliğinin faturasını başkalarına kesmeye çalışma. CHP'nin kurtuluşu için MİT'ten medet umma. Bu, 7 Şubat 2012'de MİT'e yapılmaya çalışılan komplonun devamı mahiyetindedir. Kılıçdaroğlu'nun kulağına bunu fısıldayanlar, 7 Şubat komplosunu MİT'e yapan çevrelerle aynı çevrelerdir. Devlet kurumlarının tahrip edilmesine izin vermeyiz" diye konuştu.

4 MÜJDE

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tunceli ziyaretinde dört önemli müjde verdi. Buna göre, Dersim'deki eski kışla müzeye dönüştürülecek. Bütün ziyaret yolları yapılacak. Tunceli Üniversitesi'nin adı "Munzur Üniversitesi" olacak. Bürokraside Alevi ayırımına izin verilmeyecek. Ayrıca şehirdeki müze ve yollar için 21 milyon liralık bütçe ayrılacak...

Hazal ATEŞ