Hitler'in ormandaki gizli karargahı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Kasım 2014 Güncelleme 24 Kasım 2014, 00:55
Hitler’in ormandaki gizli karargahı

İÇİNDEKİLER

Alman Ordusu Hitler tarafından 1935'te yeniden yapılandırıldı. Deniz Kuvvetleri'ne Kriegsmarine (Donanma) adı verildi. Kriegsmarine, özellikle Almanca'da denizaltı kelimesinin kısaltılmışı olan U-Boot tipi denizaltılarıyla Atlantik'te müttefiklere karşı büyük başarı kazandı. İşte o deniz savaşının yürütüldüğü gizli yeraltı karargahı Berlin'de yıllar sonra fotoğraflandı. Başlangıçta bir eğitim merkezi olması amacıyla denizaltı şeklinde inşaa edildi. Zamanla Kriegsmarine'nin denizaltı savaşlarını yürüttüğü bir merkez haline geldi. Berlin dışındaki bir ormanda ağaçlar arasına saklanmış olan bu yerin etrafındaki Almanca "Yaklaşmayın" yazan tabela dahi duruyor. Gizli üs bu zamanlarda paslanmış durumda ama ihtişamı hala devam ediyor. 1939'da yapılan bu yer müttefiklerin Berlin'i bombalaması ile eğitim merkezinden gizli yer altı üssüne dönüştürüldü.

SAAT VE TREN KAPİTALİZM!

Kapitalizmin iki simgesi vardır demiryolu ve saat. İnsanın biyoritmi sabah, öğle ve akşama ayarlıdır. Saat ile mesai kavramı başladı ve dakikalar hayata girdi. Bugün saniyelerin bile önem kazanması kapitalizmin hayatı nasıl hızlandırdığının göstergesidir.
Demiryoluyla ulaşılamayan yerlere gidildi. Pazar ekonomisi yaratıldı. Bu nedenle trenler çok çarpıcı ve şaşırtıcı hatlarda yolculuk yaptı. Bu güzergahların içinde en ilginçlerinden birisi de Şili'de. Canaral-
Llanta Potrerillos'daki demiryolu hattı deniz seviyesinden 2850 metre yüksekte bulunuyor.
Demiryolu 1916 yılında bir bakır madeni şirketi tarafından ana demiryolu hattına bağlanmak için yapılmış. Uzunluğu 155 kilometre olan bu tehlikeli hat artık bakır değil ama bakırı temizlemekte kullanılan sülfirik asit taşıyor.