Tıraş fırçası!

16/9 kuleleri tarihi silüeti bozdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan tepki gösterdi. Mahkeme tıraş kararı verdi. 3 kuleden toplam 25 kat yıkılmayınca yetkililer hakkında soruşturma izni istendi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Kasım 2014 Güncelleme 22 Kasım 2014, 01:21
Tıraş fırçası!

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da 16/9 kulelerinden toplam 25 katın yıkımı yılan hikayesine döndü. Zeytinburnu'nda 26, 32 ve 36'şar kattan oluşan "Onaltı-Dokuz" adlı 3 gökdelen, kentin Sultanahmet Camii ile özdeşleşmiş tarihi silüetini bozduğu gerekçesiyle krize neden oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sahibiyle konuştum (Astay Gayrimenkul'un sahibi Mesut Toprak). 'Tıraşlayın' dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. O yüzden kırgınım" diyerek tepkisini dile getirdi.

YÜKSEKLİK KOTASI
Tartışmaların ardından 16/9 kulelerinin imara aykırı çıkılan katlarının yıkımı için dava açıldı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi, "tarihi silüeti bozan katların yıkımına" karar verdi. İtirazı değerlendiren Danıştay 14. Dairesi de gökdelenlerin tarihi silüeti bozan kısmının yıkılmasına hükmeden mahkeme kararını onadı. Bu kararla birlikte gökdelenlerin tıraşlanmasından başka seçenek kalmadı. Silüet tartışmalarından sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi, her semte "yükseklik kotası" getirdi.

TOPLAM 25 KAT YIKILACAK
Zeytinburnu için kule yüksekliği 70 metre yani 23 kat olarak belirlendi. Bu karara göre 36, 32 ve 26 kat olan 16/9 kulelerinden toplam 25 katın yıkımı gündeme geldi. Gözler ise Zeytinburnu Belediyesi'ne çevrildi.

HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR
Mahkemenin verdiği yıkım kararını 30 gün içinde uygulamadıkları gerekçesiyle Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından Zeytinburnu Belediyesi Başkanı ve İmar ve Fen İşleri müdürleri hakkında soruşturma açılması için kaymakamlıktan izin istendi. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen işlemlerin ardından soruşturmaya izin verilip verilmeyeceği kaymakamlığın 45 gün içinde vereceği cevaba göre belirlenecek.

YIKIM BEKLEMEDE
MAHKEMENİN yıkım kararının ardından Zeytinburnu Belediyesi tarafından "yıkım ihalesi" açılmış ancak ihale hiçbir firmanın katılmaması yüzünden iptal edilmişti. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yeni bir ihale hazırlığı yapılırken, bu kez kulelerin sahibi Astay Gayrimenkul'un ihaleye itiraz edip, dava açması üzerine süreç beklemeye geçmişti.