Zalim İsrail

Gazze'ye kan kusturan İsrail, aşırı sağcı hahama yapılan silahlı saldırıyı bahane etti Mescid-i Aksa'yı 50 yaş altı Müslümanlar'a kapattı. Kudüs'teki gerilim ise tırmandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Kasım 2014 Güncelleme 01 Kasım 2014, 01:50
Zalim İsrail

İÇİNDEKİLER

Gazze'de yaptığı katliamlarla hatırlanan İsrail, yine Müslümanlar'ı hedef aldı. Haham Yehuda Glick'e (48) düzenlenen saldırıyı bahane eden İsrail, Doğu Kudüs'ü işgal ettiği 1967 yılından beri ilk kez Mescid-i Aksa'ya girişleri yasakladı. İsrail polisi ile Filistinliler arasında arbede çıktı.

FİLİSTİN TEPKİ GÖSTERDİ
Gerilimin fitilini, Mescid-i Aksa Külliyesi'nin Müslümanlar'ın mülkiyetinden alınıp, Yahudiler'e verilmesini talep eden Tapınak Dağı Mirasını Koruma Vakfı'nın (HaLiba) başkanı haham Glick'in silahlı saldırıya uğramasıyla yakıldı. Vücuduna 4 kurşun isabet eden "aşırı sağcı" Glick'in hayati tehlikesi sürerken, bölgedeki gerilim tırmandı. İsrail polisi, suikasten sorumlu olan kişinin ölü ele geçirildiğini duyurdu. Kudüs'ün çeşitli noktalarında Filistinli göstericiler ile polis arasında çatışmalar yaşandı. İsrail ise olayların ardından Mescid-i Aksa'yı tüm Müslümanlar'a kapatttı. Bu gelişme Filistin yönetiminin tepkisine neden oldu.

YASAĞI YUMUŞATTI
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yasağı "Filistin'e yönelik savaş ilanı" olarak değerlendirdi. Yasak daha sonra 50 yaşın altındakileri kapsayacak şekilde yumuşatıldı. Söz konusu kısıtlama nedeniyle Cuma namazını sokaklarda kılan Filistinliler, tepki gösterdi. Namaz sonrası bazı Filistinliler "Canımız, sana feda ey Aksa" sloganları attı. İsrail askerleri ise ihlalleri protesto eden Filistinliler'e biber gazıyla müdahale etti. Çatışmalar ise sürüyor.

DEVLET TERÖRÜYLE SUÇLANDI
Filistin lideri Mahmud Abbas şiddetten İsrail hükümetinin sorumlu olduğunu açıkladı. Abbas, "Filistin halkına, kutsal mekanlarına ve Müslümanlar'a savaş açılmıştır" dedi. El Fetih, Cuma gününü "öfke günü" ilan etti. Ürdün'den yapılan açıklamada da İsrail devlet terörüyle suçlandı. Filistin'de Hamas Hareketi, uluslararası toplumdan, İsrail'in Müslümanlar'ın kutsallarına yönelik tacizlerini durdurmasını talep etti.

KERRY: KAYGILIYIM
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kudüs'te artan gerilimden endişeli olduğunu bildirdi. İsrail'in yanı sıra ABD vatandaşı olan Yehuda Glick'in silahlı saldırıya uğramasını kınayan Kerry, tüm taraflara kışkırtıcı eylemlerden uzak durmaları çağrısında bulundu ve ekledi: "Mescid-i Aksa, Müslümanlar'a yeniden açılmalıdır."