'Dur'akula

Zalim prens Kazıklı Voyvoda, 'Dracula' filmiyle vizyona girdi! Avukat Murat Cangül ise 'cellat'ın kahraman, Türkler'in ise zalim olarak gösterildiğini söyleyerek filmi şikayet etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ekim 2014 Güncelleme 31 Ekim 2014, 00:00
’Dur’akula

İÇİNDEKİLER

Tarihin en vahşi hükümdarı Kazıklı Voyvoda'yı anlatan "Dracula" filmiyle ilgili şikayet geldi. Avukat Murat Cangül, "Türk düşmanlığı yapılıyor" diyerek tepkisini dile getirdi. Osmanlılar tarafından Kazıklı Voyvoda, kendi milleti Ulahlar tarafından Tepeş (cellat) ve Drakul (şeytan) olarak adlandırılan Vlad Tepeş, düşmanlarını kazıklara çakarak öldürmesiyle tarihe geçti. Eflak Prensi Tepeş, aynı zamanda lakabı olan "Dracula" filmine ilham verdi. Gary Shore'nin yönettiği film vizyondaki yerini aldı. İstanbul'da yaşayan Avukat Murat Cangül ise filmi izleyince büyük bir şaşkınlık yaşadı. Filmde tarihin gördüğü en büyük zalimlerden biri olan Eflak Prensi Vlad Tepeş'in adeta bir kahraman, Türkler'in ise zalim ve barbar olarak gösterildiğini söyledi.

'KALDIRILMALI'
Murat Cangül, tarihte Tepeş'in kesilen başının İstanbul'a getirilerek Fatih Sultan Mehmet'e sunulmasına rağmen, filmin finalinde, tarihsel gerçekliğin tamamen saptırılarak, Kazıklı Voyvoda'nın (Dracula) Fatih Sultan Mehmet'i öldürdüğü sahnenin yer aldığı, filmin bilinçli bir şekilde Türk düşmanlığını körüklemek maksadıyla yapıldığına dikkat çekti. "Dracula" filminin nefret suçu işlediğini de sözlerine ekleyen Cangül, Türk düşmanlığı üzerine kurulu olduğunu söylediği filmin vizyondan kaldırılmasını istedi. Avukat ayrıca vatandaşların duyarlı olması gerektiğini belirtti.

KAZIKLI PRENS
Romanya'nın efsane prensi Vlad Tepeş (1431-1476), Kont Drakula ya da Kazıklı Voyvoda, Eflak beyliğinin prensiydi. Vlad, düşmanlarını (özellikle esir aldığı Osmanlı askerlerini) kazıklara çakarak işkenceyle öldürmesiyle tarihe geçti. 1462 yılında III. Vlad'ın ordularının yenilmesiyle Eflak yeniden Osmanlı Devleti'ne bağlandı. Vlad, daha sonra Eflak'ı yeniden ele geçirme planları yaptı. 1476 yılında 300 askeriyle birlikte yeniden Osmanlı ordularına yenildi. Esir alınan askerleri kazıklara oturtuldu. Öldürülen III. Vlad'ın kesilen başı ise, öldürüldüğünü ispat etmek için İstanbul'a II. Mehmet'e gönderildi. Vlad'ın bir vampir olduğu rivayeti Almanya, Macaristan ve Rusya'da yayıldı. Buna rağmen Romen halkı onu bir kahraman olarak görmeye devam etti.