Tepenin ardı

Peşmerge ve Özgür Suriye Ordusu'nun Kobani'ye gidişi kesinleşince ABD, bombaları artırdı. Haftalardır karavana atan ABD uçaklarının nokta atışı yapmasının sebebi ise anlaşıldı: Peşmerge ve ÖSO gelirse stratejik noktaları IŞİD'den alır. Onlar gelmeden kritik mevziler PYD'ye geçsin

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ekim 2014 Güncelleme 26 Ekim 2014, 01:33
Tepenin ardı

İÇİNDEKİLER

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından gönderilmeleri onaylanan peşmerge gücünün Kobani'ye geçişinde kullanacağı Türk toprakları üzerindeki güzergâh değerlendirmeleri sürerken, ABD'den şiddetli bir bombardıman geldi. Peşmerge pazarlığının yanı sıra Türkiye'nin de isteğiyle Özgür Suriye Ordusu'ndan da bin 300 askerin Kobani'ye gitme kararı alınırken haftalardır boş arazileri bombalayan ABD'nin bir anda bölgedeki en kritik mevzilere nokta atışı yapması ise kafaları bulandırdı. ABD iki gün önce Kobani'de çatışmaların yaşandığı geniş bir alana hakim olan Til Seir Tepesi'ni adeta yerle bir ederken PYD güçleri, bombaların ardından tepeyi ele geçirerek IŞİD karşısından ilk kez bu kadar önemli bir mevzi kazandı.

BAŞKASINI İSTEMİYORLAR
Yaklaşık bir aydır bölgeyi bombalayan ABD güçleri bu kritik hamlenin ardından ise dün şimdiye kadar yaptığı en ağır saldırıyı yaparak IŞİD araçlarını tek tek hedef alarak militanlara büyük zarar verdi. Bir hafta öncesine kadar yaklaşık 1 milyar dolarlık harekat sonunda sadece 8 militan vurabilen ABD uçaklarının farklı bir stratejiye dönmesinin arkasında ise yeni bir plan ortaya çıktı. Bölgede net bir şekilde PYD hakimiyetini isteyen ve Suriyeli Kürt'lerin bağımsızlığı için medyada algı operasyonlarıyla zemin hazırlayan ABD, Kobani'ye doğru Kuzey Irak'tan peşmergenin ve Özgür Suriye Ordusu askerlerinin gitme kararı üzerine harekete geçti. Bölgeden gelen haberlere göre peşmerge ve ÖSO'nun bölgeye gelerek PYD hakimiyetini kırma riski ABD'yi harekete geçirirken, bu kuvvetlerin bölgeye gelerek kritik mevzileri IŞİD'in elinden alarak Kobani'de etkin bir güç oluşturma riskine karşı bombalama yapıldı.

PYD DE BİR TEHDİT
Özellikle ÖSO'nun "IŞİD'i Suriye'nin toprak bütünlüğüne karşı tehdit olarak görüyoruz. Bu tehdidi yok ettikten sonra PYD de bölgede hakimiyet arzusu taşırsa buna izin vermeyiz" açıklaması bu harekatı başlatan önemli etkenlerden oldu. ABD'nin ilk kez nokta atışı yaparak IŞİD hedeflerini imha etmesi ve kritik mevzileri vurması üzerine planlandığı gibi peşmerge ve ÖSO gelmeden PYD'nin Kobani'deki etkinliğini de artırdı. İddialara göre PYD bu mevzileri almasaydı bölgenin hakimiyetini ÖSO ve peşmergeye kaptıracak ve Kobani, IŞİD'den kurtarıldıktan sonra siyasi ve askeri olarak bölgede yeterince söz sahibi olamayacaktı.

PARKA HAVAN MERMİSİ DÜŞTÜ
Kobani'de IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalar sürerken bir havan mermisi Mürşitpınar'daki Süleyman Şah Dostluk Parkı yakınına düştü. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Bu arada bazı Kürt gruplarına destek veren Muhalif Rakka Devrimcileri, Kobani'ye bağlı Mazeret Aluş köyünü IŞİD'den aldıklarını açıkladı.

PEŞMERGE BUGÜN YOLA ÇIKIYOR
BBC'nin haberine göre Türkiye üzerinden Kobani'ye gidecek 150 kişilik ilk peşmerge grubu bugün yola çıkacak. Bölgeden gelen haberler, peşmergenin Silopi, Cizre, Nusaybin ve Viranşehir'den geçerek Şanlıurfa'ya ulaşacağını, oradan da Suruç yoluyla Kobani'ye geçeceğini gösteriyor.

HAİN MEDYADAN COHEN YALANI
ABD Hazine Müsteşarı David Cohen'in önceki gün "Türkiye, IŞİD'dan kaçak petrol satın alıyor ve bunu pazarlıyor" sözleri Hürriyet, Taraf gibi gazetelerde yer almıştı. Cohen'in ise aslında "Türk ve Iraklı Kürt yetkilileri, IŞİD'in kaçak petrol satmasını önleyeci adımları için kutluyorum" dediği anlaşıldı.

KRİTİK MEVZİDE GÖVDE GÖSTERİSİ
ABD uçaklarının Til Seir tepesini bombalaması tüm dünyaya çarpıcı fotoğraflarla duyuruldu. Dün geçilen resimlerde ise tepenin zirve noktasında dev bir bomba çukuru oluştuğu ve PYD güçlerinin tepedeki mevzilere yerleşerek kendi bayraklarını astıkları görüldü.