ABD bize rağmen silah verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin PYD'ye silah yardımıyla ilgili net konuştu: Türkiye'ye rağmen bu iş yapılmıştır. Silah yardımına olumlu bakmadık. PYD'ye yapacağınız yardımlar teröre gider...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ekim 2014 Güncelleme 24 Ekim 2014, 01:21
ABD bize rağmen silah verdi

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Letonya'daki temasları kapsamında Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins tarafından Cumhurbaşkanlığı Geçici İkametgâhı'nda resmi törenle karşılandı. Erdoğan ve Berzins, anlaşma imza töreninin ardından ortak basın toplantısı yaptı. Gazetecilerin sorularına da cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan şu mesajları verdi:

"PYD, PKK'DIR" DEDİM: (Peşmergenin Kobani'ye geçişine ilişkin bir soruya verdiği yanıtta) Sayın Obama'ya bizim teklifimiz şu oldu: Amerika, Türkiye olarak teröre karşıysak, ki biz karşıyız, ABD'nin de teröre karşı olduğunu, hassasiyetlerini bilen bir cumhurbaşkanı olarak PYD'nin PKK ile aynı durumda olduğunu kendilerine telefonda ilettim. "O da, bir terör örgütüdür" dedim. "Burada PYD'ye yapacağınız yardımlar terör örgütüne gitmektedir. Şu anda PYD saflarında PKK'nın lider kadrosunda olup savaşanlar var." Bunları da ilettim.

ÖSO VE PEŞMERGE DESTEKLENMELİ: İki önemli grup var ki burada, bunlar Kobani'de önem arz edebilen, iş görebilecek gruplardır. İlk tercihimiz Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), ikincisi peşmerge. Ki biz peşmergelerin kontrollü geçişine müsaade ederiz dedik. Tabii PYD ilk etapta peşmergeleri kabul etmedi, sonra kabul etti. Peşmergelerle ilgili Kuzey Irak yönetiminin belirlediği sayıya da sıcak bakmadı. 200 kişide anlaşmış oldukları haberini dün aldım.

SİLAHLAR IŞİD'İN ELİNE GEÇTİ: ABD'nin özellikle Kobani'ye indirmekte olduğu silahların bir kısmını IŞİD'in eline geçtiğini gördük. Bu bizi doğruluyor. Diğerleri de PYD'ye geçti. Bu silahlarla ilgili olarak Türkiye bu işe olumlu baktı mı, bakmadı. Türkiye'ye rağmen Amerika bu işi yaptı.

ÇELİŞKİLER GÖRÜLMELİ: Kendilerine dedim ki, Kobani sizin için stratejik değil. Bizim için stratejik ve hassasiyet göstermesi gereken biziz. Kobani'de yaşayan yok, sivil insan bizim ülkemize geçti. 200 bin insan benim ülkeme geçerken, Suriye'den Avrupa'ya toplamda geçenlerin sayısı 130 bin. Sadece Kobani'den 3 haftada bize 200 bin kişi geldi. Bu çelişkileri görmemiz lazım. Suriye'de bu kadar insan öldürülürken tüm dünya neredeydi? Kobani için olan hassasiyet tüm Suriye için neden yok? Irak'ın 3'te biri IŞİD kontrolünde.

ÇÖZÜME HERKES DESTEK VERMELİ: (Çözüm için yürütülen süreç nasıl ilerleyecek?) Yoğun bir gayret var ve ülkemdeki farklı gruplara yönelik attığımız adımlar var. Bu cömeret adımlar bu güne kadar geldi. Tabii süreci hazmedemeyen gruplar var. Özellikle bölücü terör örgütü tıkamak için ve örgütün uzantısı olan siyasi partinin de bu yöndeki gayretleri nedeniyle bazı sıkıntılar yaşanıyor. Hükümetimiz yeni bir taslakla ilgili çalışmasını tamamladı ve Sayın Başbakan da bunları grup toplantısında açıkladı. Bu sürecin daha da güçleneceğine inanıyorum.