Koridor için 3 şart

Kobani'deki savunma birlikleri bütün Kürt gruplardan oluşacak. Özerklikte emrivakiye izin verilmeyecek. Demokratik Suriye kurulduğunda halk kararına saygı duyulacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ekim 2014 Güncelleme 22 Ekim 2014, 02:17
Koridor için 3 şart

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin topraklarından peşmergenin Kobani'ye geçişine izin vermesinin arka planında ise üç önemli koşul ortaya çıktı. ABD tarafından da kabul edilen koşullara göre; Kobani'de oluşturulacak savunma birlikleri PYD-PKK kontrolüne geçmeyecek. Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi'nin kararı doğrultusunda bütün Kürt gruplardan oluşan bir güvenlik gücü oluşturulacak. PYD'nin demokratik özerklik talebinde emrivakiye izin verilmeyecek. IŞİD terörü son bulduğunda kurulacak demokratik Suriye topraklarında halkların kararına saygı gösterilecek.

SIKI PAZARLIK

Kobani'nin kuşatma altına alınmasının ardından PYD ve diğer Kürt grupların Erbil'de başlayan Duhok'ta devam eden müzakerelerinde yetki paylaşımının çerçevesi netleşti. Zaman zaman Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani'nin de katıldığı müzakereler kapsamında henüz resmi olarak imzalanmasa da Rojava'nın yönetimi konusunda mutabakat metni oluşturuldu. PYD, Ankara'nın da peşmerge geçişi için koşul olarak ortaya koyduğu, kontrolündeki bölgelerde diğer Kürt partileri ile yetki paylaşımına gidecek.

PYD UZLAŞMAYA VARDI

Mesud Barzani'nin girişimleri sonucu iki yıl önce yetki paylaşımını öngören Erbil Anlaşması imzalandı. Ancak PYD bu anlaşmaya uymayarak bu yılın başında Kobani, Cizire ve Afrin'de özerklik ilan etti, Kürt partilerini saf dışı bıraktı. IŞİD saldırılarının ardından Kürt partilerle masaya oturmak durumunda kaldı. 14 Ekim'de Duhok'ta başlayan toplantılarda Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) ve Rojava Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) ve PYD ortak yönetim konusunda uzlaşıya vardı. Siyasi birlikte uzlaşı sağlanırken askeri güç konusunda ise pazarlık sürüyor. PYD Başkanı Salih Müslim, askeri güç konusunu YPG ile görüştükten sonra kararlaştıracaklarını açıkladı. Ankara ise hem yönetim hem askeri güç konusundaki tavrını net bir şekilde hem ABD hem de geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye gelen Müslim'e net bir şekilde iletti. Kobani ve diğer kantonlarda PYD ile birlikte diğer Kürt gruplar da yönetimde söz sahibi olmasına garanti verilecek. Suriye'nin bütünlüğü korunacak.

2 BİN PEŞMERGE GİDECEK

Ankara, bölgenin bütün tehditlerden arındırılmasını isterken, PYD'nin amacının Özgür Suriye Ordusu'ndan farklı olduğu yönündeki hassasiyet korunuyor. ABD'nin Kürt yönetimince gönderdiği silahları ulaştırırken, PKK'ya verilmemesi konusunda da Ankara tavrını net bir şekilde ortaya koydu. Kobani'ye 2 bine yakın peşmergenin gitmesi beklenirken, PKK unsurlarının geçişini önlemek için de kapsamlı bir istihbarat çalışması yürütülüyor. ABD'de de Türkiye'ye, Kobani'yi savunan Kürt grupları arasında ayırım yapılmayacağı, silahların PKK'nın eline geçmemesi yönünde garanti verdiği belirtiliyor.

HAZAL ATEŞ/SABAH