CHP'de arazi kavgası

CHP'li iki belediyeyi karşı karşıya getiren İstanbul Maslak’taki 272 milyon TL'lik muammen bedel belirlenen arazide son sözü mahkeme söyleyecek.

Giriş Tarihi 22 Ekim 2014, 00:00 Güncelleme 22 Ekim 2014, 12:43
CHP’de arazi kavgası

İÇİNDEKİLER

30 Mart 2014 seçimlerinden önce Sarıyer'e bağlanan Maslak Mahallesi'nde kalan 1 ada, 153 parselde bulunan 15 bin dönüm araziye Şişli Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından açılan ihaleyle 142 bin metrekare , ticaret ve konukevi yapılması planlandı. Arazinin üzerine yapılacak inşaattan sonra değerinin 1 milyar doları bulacağını belirten Ak Parti ve CHP'li meclis üyeleri, geçen hafta yapılan meclis toplantısında Belediye Başkanı Şükrü Genç'i göreve davet ettiler. Sarıyer'e bağlanan bölgede Şişli Belediyesi'nin ihaleyle arazi üzerinde tasarrufta bulunması belediyeleri karşı karşıya getirdi. Kat karşılığı ofis, ticaret ve konukevi için dün ihaleye çıkan fakat encümende çoğunluk sağlanamadığı için ileri bir tarihe ertelenen alanla ilgili Sarıyer Belediyesi, Şişli Belediyesi aleyhine ihalenin iptaline yönelik dava açtı. Şişli Belediyesi'nin kendilerine ait araziyi ihaleye çıkardığını tespit ettikleri için yürütmenin durdurulması için İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne başvurduklarını belirten Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, "Türkiye Cumhuriyeti hukuk devleti ise, bu kamu arazileri hiçbir zaman şahısların eline geçemez. Devir işleminin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen halen birçok arazi için dosyalar teslim edilmiş değil. Arkadaşlarımız birçok kez görüşmesine, istemesine rağmen maalesef bir sonuç alamadık. Şimdi Sarıyer halkına ait olan arazi muammen bedel belirlenerek bugün ihale ediliyor. Bu uygulamayı anlamak mümkün değil" diye konuştu.

DEVRETMİYORLAR, İHALEYE ÇIKARIYORLAR
Sarıyer Belediyesi, kendilerine ait değerli bir arazinin ihaleye çıkarılmasıyla ilgili SABAH'a yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: "15 bin 33 metrekarelik taşınmaz arsa üzerine Şişli Belediyesi konukevi, ticaret ve hizmet birimleri yapmak için ihaleye çıkıyor. Taşınmaz üzerinde Şişli Belediyesi, 2886 sayılı kanunun 36. maddesine göre kapalı zarf usülü ihale yapıyor. Söz konusu kanunda değişiklikler yapıldı ve Maslak dahil diğer iki mahallede bulunan tüm birimlerin belediyemize devredilmesi noktasında karar çıktı. Tapuda kaydı bulunan tüm kamuya tahsisli alanların belediyemize devredilmesi talebimiz maalesef bugüne kadar karşılık bulmadı. İhalenin iptali ve encümen kararlarının öncelikli yürütmesinin durdurulması için idare mahkemesine dava açılmıştır..."

ARAZİ 272 MİLYON TL DEĞERİNDE
Şişli Belediyesi, Sarıyer'in sınırları içerisinde kalan Maslak'taki 15 dönümlük araziyi kat karşılığı ticaret merkezi yapımı için ihaleye çıkarttı. Şişli Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından açılan ihale kapsamında, Maslak 1 ada 153 parselde yer alan 15 bin metrekareye ticaret ve konukevi yaptırılacak. 142 bin metrekare inşaat yapılması planlanan arsa için, 272 milyon 868 bin lira muhammen bedel belirlendi. İstanbul'un gökdelen semti olarak kabul edilen Maslak'taki servet değerinde araziye iki kule yapılması amaçlanıyor. Yapımı üstlenecek müteahhit firmanın, ihale sonucuna göre belediyeye terk edeceği alanlar iki blokta da yer alacak. Ofis ve ticaret merkezleri içerisindeki alanlar belediye tarafından kiraya verilerek, satışa sunulacak.

ARAZİ ÇEŞİTLİ OYUNLARLA SARIYER'DEN KAÇIRILDI
Konu geçen hafta Sarıyer Belediye meclisinde de gündeme geldi. AK Parti Meclis Üyeleri Selçuk Bozkır ve Şevket Cankur, arazinin Sarıyer'in hakkı olduğunu belirterek, Sarıyer Belediyesi'nin bu konuda devreye girmesini istediler. Konuyla ilgili yaklaşık iki ay önce önerge verdiğini söyleyen AK Partili Bozkır, "15 bin metrekare çok değerli arazi Sarıyer'e devredilmeyerek belediyecilik oyunlarıyla kaçırılmıştır. Muhammen bedeli 270 milyon TL olan bu arazi Şişli Belediyesi tarafından kat karşılığı inşaatı yaptırılarak en az 1 milyar dolarlık bir rant yaratılacak. Sarıyer'in toplam gayrimenkul değeri 150 milyon TL civarı iken tek bir arsadan kaybını görmezden gelmektesiniz. Bu değerin Sarıyer'in elinden uçup gitmesine neden sessiz kalıyorsunuz? Bu noktada Şişli Belediyesi ile ilgili gizli bir anlaşmanız mı var?" dedi.

Kaynak: Sabah