Muhteşem isyan

Macaristan'da yayınlanan Muhteşem Yüzyıl dizisine 6 haftalığına ara verilmesi, izleyiciyi çıldırttı. Macarlar, RTL Klub kanalı önünde yarın miting yapma kararı aldı. Televizyon müdürü özür diledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ekim 2014 Güncelleme 03 Ekim 2014, 01:04
Muhteşem isyan

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de büyük beğeni ile izlenen Muhteşem Yüzyıl dizisi, Macaristan'da da bir süredir yayınlanıyordu. Halit Ergenç'in Kanun'yi, Meryem Uzerli'nin ise Hürrem Sultan'ı canlandırdığı dizi bu ülkede de seyirciyi televizyona kilitledi. Ancak Macar RTL Klub kanalı, diziye altı haftalık bir ara verileceğini açıkladı. Osmanlı İmparatorluğu'nun Macaristan topraklarını terk etmesinden 315 yıl sonra Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını anlatan dizisinin yayından kaldırılmasına izleyici tepki gösterdi.

İMZA TOPLANDI
Macarların en çok izlediği üç diziden biri olan Muhteşem Yüzyıl'ın hayranları, sosyal medyada oluşturdukları bir grupla imza toplamaya da başladı. Dizi hayranları yarın "Dizimizi İstiyoruz" diye RTL televizyon binası önünde bir gösteri de yapacaklarını açıkladı.

YÖNETİCİLER SÖZ VERDİ
Tepkilerin artması üzerine, kanalın program müdürü de bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Seyircilerden özür dileyen müdür, başka bir program nedeniyle dizinin yayınlanmasına ara vermek zorunda kaldıklarını, ama bunun sadece 6 haftalık bir mola olacağını ve daha sonra dizinin yayınlanmasına devam edileceğini açıkladı. Bu arada dizinin yerine bu süre boyunca özel bir reality show yayınlanacağı öğrenildi. Macaristan, 150 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği altında yaşamıştı. Ancak tarihsel bağların güçlü olması ve daha sonraki yüzyıllarda Avusturya egemenliğine isyan eden Ferenc Rakoczi ve Lajos Kossuth gibi Macar liderlerinin Osmanlı topraklarına sığınması nedeniyle bu ülke vatandaşları Türkiye'ye sempati ile bakıyor.

SARAYDA HAYAT

Osmanlı tarihinin yükseliş çağını, Kanuni Sultan Süleyman'ın hayat öyküsü ve saray yaşamı çerçevesinde ele alan "Muhteşem Yüzyıl", Türkiye'de beğeni ile izlendi. Ancak Kanuni'nin iktidar için oğulları Şehzade Mustafa ve Şehzade Cihangir'i öldürtmesi ise tarihçileri ikiye böldü. Dizideki harem sahneleri de çok tartışıldı. Dizi için birçok yabancı ülke sıraya girdi. RTL Klub, kesenin ağzını açarak diziyi yayınlamaya başlamıştı.