Danıştay'da kritik seçim

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Eylül 2014 Güncelleme 29 Eylül 2014, 01:29
Danıştay’da kritik seçim

İÇİNDEKİLER

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Danıştay kökenli üyeleri bugün yapılacak seçimle belirlenecek. Danıştay'dan HSYK'ya gidecek 2 asıl, 2 yedek üyelik için 7 aday yarışacak. Danıştay Büyük Genel Kurulu'nda yapılacak seçim için Danıştay üyeleri Taci Bayhan, Gürsel Mekik, Emin Sınmaz, Ziya Özcan, Şaban Işık, Hasan Turgut ve Mustafa Gökçek aday oldu. En çok oyu alan 2 üye asıl, onları takip eden 2 üye yedek üye olarak belirlenecek. Danıştay, 22 kişilik HSYK'ya sadece 2 asıl üye gönderecek ancak bugünkü seçimler, özellikle 12 Ekim'de hakim-savcılar arasından yapılacak seçim için önem taşıyacak. Danıştay'da da paralel yapısosyal demokrat-milliyetçi muhafazakar ittifakı pekişmiş olarak çıkarsa bu durum, 12 Ekim'deki seçimlerde hakimsavcılara Yargıtay'dan sonra ikinci 'ittifak sağlam' mesajı olacak.

DENGELİ YAPI OLUŞACAK
Yargıda Birlik Platformu'nun Danıştay'dan da üye çıkaramaması halinde, HSYK'da dengeli bir yapı oluşturabilmesi için en az 5 üyelik alması gerekecek. Aksi halde paralel yapı ve onun desteğiyle seçildikleri iddia edilen üyelerin sayısı HSYK'daki çoğunluğu ele geçirmiş olacak.

İlk üye atandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanlığı Personel Genel Müdürü Hasan Şahin'i Danıştay üyeliğine seçti. Şahin'in, Danıştay üyeliğine, Anayasa'nın 155, 2575 sayılı Danıştay Kanunu'- nun 8 ve 9. maddeleri gereğince seçildiği belirtildi.


Ersan ATAR