Yeni Türkiye bu

Rehinelerin kurtarılmasını 'diplomasi zaferi' olarak tanımlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, pazarlık iddialarına ise 'Maddi değil siyasi-diplomatik trafik söz konusu' diye cevap verdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Eylül 2014 Güncelleme 22 Eylül 2014, 01:43
Yeni Türkiye bu

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaklaşık üç ay Musul'da alıkonulduktan sonra önceki gün Türkiye'ye getirilen Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, başkonsolosluk personeli ve ailelerini Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Erdoğan, şu mesajları verdi.

KONUŞAMAYACAKLARIMIZ VAR: Alıkonulan personelin Türkiye getirilmesi sürecini hassasiyetle sürdürmemiz gerekliydi. Konuştuklarımız, konuşacaklarımız bir de konuşamayacaklarımız var. Çünkü devlet yönetmek bakkal işletmeye benzemez. Buradakİ hassasiyetleri korumak durumundasınız. Aksi halde bunun farklı faturaları gelir.

OYUNA GELMEDİNİZ: Bayram denilecek bir sonla bu iş noktalandı. Metanetle kurtuluşu beklediniz. Hiçbir oyuna gelmediniz, tahriklere kapılmadınız. Bu sabrınız, metanetiniz her türlü takdirin üstündedir. Tarihe mal olacak bir imtihan sürecinden geçtik.

ET İLE TIRNAK GİBİYDİK: Süreç içerisinde MİT, Emniyet, TSK hiçbirisi ayrı bir şey içerisinde olmadı. Bu çalışma birlikte yürüdü. Çünkü burada et tırnak gibiydik. Bu çalışmayı bu hassasiyet içerisinde sürdürmemiz gerekirdi. MİT ve TSK süreci adım adım takip etti.

KOALİSYON TEKLİFLERİNE 'EVET' DİYEMEZDİK: ABD'nin IŞİD'le mücadelede bazı koalisyon taleplerine, 'Evet' diyemezdik. Çünkü bizim 49 canımız var. 'Bunlar hallolmadan biz adım atmayız, atamayız' dedik ve personelimizin can güvenliğini düşünerek yol haritamızı belirledik. Yeni Türkiye vurgusunu yaparken işte esasında biz bunu kast ediyoruz. Yeni Türkiye bu. Büyük bir devlet olarak birtakım risklerle karşılaşmamız son derece doğaldır.

1 AY İZİN: Tüm ailelere gösterdikleri bu vakur, sabırlı duruşları sebebiyle şükranlarımı bildiriyorum. Yasal olarak 1 ay izin kullanmak suretiyle sizler ailece bir arada olun.

DİPLOMATİK PAZARLIK: Pazarlık iddialarını ileri sürenler neye dayanarak bunu ileri sürüyorlar, bilemem. Maddi bir pazarlık kesinlikle söz konusu değil. Ama siyasi noktada, diplomatik bir pazarlıktan bahsediyorlarsa burada tabii ki siyasi, diplomatik bir pazarlık söz konusu. Zaten diplomasi zaferidir. Takas oldu veya olmadı. 49 vatandaşımızı hiçbir şeyle değiştirmemiz mümkün değil.

OPERASYON MİT'İN MAHARETİ
Erdoğan
, kurtarma operasyonunun perde arkasındakilere dikkat çekti ve ekledi: "Konsolosluk görevlilerimizin Türkiye'ye getirilmesi tamamen Milli İstihbarat Teşkilatımızın maharetidir. Bu operasyon tamamıyla bölgede Türkiye'nin dikkate alınmasını gerektiren bir hareket olmuştur."