Paralel polisin yurtdışı yapılanmasına neşter

Görev süresine ilişkin yönetmelik değişikliğiyle, yasadışı dinleme kayıtlarını yurtdışında arşivleyen paralel yapı mensubu polislerin, merkeze çekilmesi sağlanacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2014 Güncelleme 20 Eylül 2014, 02:13
Paralel polisin yurtdışı yapılanmasına neşter

İÇİNDEKİLER

Paralel yapının polis teşkilatındaki yurtdışı yapılanmasına neşter vuracak düzenleme yürürlüğe girdi. Değişiklikle, paralel örgütün yurtdışına bilgi akışı durdurulacak. Emniyet Genel Müdürlüğü Yurtdışı Teşkilatında Sürekli Görevlere Atanacak Personel Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle değişiklik yurtdışında görevlendirilecek emniyet müşaviri, emniyet ataşesi ve ataşe yardımcılarının görev süreleri 3 yıldan 1 yıla indirildi. Bu süre, İçişleri Bakanı'nın onayıyla 2 kez 1'er yıl uzatılabilecek ancak görev süresi dolmadan da personel merkeze geri çekilebilecek. Yönetmeliğe eklenen geçici bir maddeye göre de 3 yıllığına atanan ancak görevde bir yılı dolduran mevcut görevliler merkeze çekilecek. Bu durumda olan personel "Ben 3 yıllığına görevlendirilmiştim" diyerek itiraz edemeyecek. Resmi Gazete'de yayımlanan ve basit bir yönetmelik değişikliği gibi görünen bu düzenleme, pratikte "paralel yapı"nın yurtdışı teşkilatına neşter anlamına geliyor. İçişleri Bakanlığı'nın idari, başsavcılıkların da adli yönüyle yürüttüğü pek çok soruşturma, söz konusu yapının emniyet teşkilatına ait yurtdışı yapılanması bünyesinde örgütlenmeye çalıştığını ortaya çıkarmıştı.

IPA'DA ÖRGÜTLENMİŞLERDİ
İstanbul Başsavcılığı'nın yürüttüğü paralel yapı soruşturma dosyasına göre, bu yapının önde gelen polis şefleri Ekim 2012'de bir toplantı yaparak, yurtdışında görevli bulunan emniyet personeli için Organize Suçlarla Mücadele Teşkilatı (SOCA) benzeri örgütlenme karar aldı. Yine yürütülen soruşturmalarda ortaya çıkan bir başka bilgiye göre; yurtdışında görevlendirilen paralel yapı mensubu polislerin, Uluslararası Polis Birliği'nin (IPA) Türkiye Başkanlığı bünyesinde örgütlendikleri belirlenmişti. IPA'nın Türkiye Başkanlığını, 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerinden sonra görevden alınan Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanı Erkan Güler yürütüyordu. İstanbul Başsavcılığı'ndaki soruşturmada, paralel yapının gerçekleştirdiği yasadışı dinleme kayıtlarının yurtdışında görevli emniyet mensupları tarafından başka ülkelere götürüldüğü, bu kayıt arşivinin Almanya'nın Hanover kenti ve Sırbistan'da saklandığı ortaya çıkmıştı.

Ersan ATAR/ANKARA