Net Çözüm

'Yol haritamız net' diyen Başbakan Davutoğlu, provokasyonlara karşı uyardı: Kamu düzeni, çözüm sürecine feda edilemez

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2014 Güncelleme 20 Eylül 2014, 02:12
Net Çözüm

İÇİNDEKİLER

Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC'den sonra ikinci üst düzey ziyaretini gerçekleştirdiği Bakü yolunda, önemli açıklamalar yaptı. Çözüm süreci, Suriye ve Irak tezkereleriyle ilgili şu mesjları verdi:

ÇÖZÜM SÜRECİ: Yol haritamız net. Baharda Nevruz, güzde okul başlangıcında değişik mahiyette protestolar çıkıyor. Bunun süreci etkilememesi gerekiyor. Provokasyona fırsat vermemek lazım. Kamu düzeni, çözüm sürecine feda edilemez. Kamu düzeni konusunda adım atılmazsa çözüm sürecinin devamını getirmek zor. Herkesin çözüm sürecinde hassas olması lazım.

ÖZEL'İN ZİHNİ BERRAK: Çözüme ilişkin yol haritası konusunda Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in de zihni berrak. Bu süreçte rol alacak herkes, şu anda nereye doğru gidildiğinin farkında. Somut noktaya gelindiğinde bu adımlar gözlenir hale gelecek.

TEZKERELER YENİLENİYOR: Suriye ve Irak'la ilgili tezkereler yenilenecek. İçerik değişikliği olabilir. Çünkü şartlar değişti. Şu anda Irak'taki tehdit algısı değişti. Suriye için de değişiklikler var. Türkiye'nin ulusal güvenliği neyi gerektiriyorsa o yönde değişiklikler yapılacak. Tezkerede İncirlik'le ilgili boyut yok.

GÜVENLİ BÖLGE: Sınırda 'tampon bölge' yerine biz, 'güvenli bölge' diyoruz ve bunu insani gerekçelerle söylüyoruz. Yani bir askeri tampon bölge değil. Öyle bir yer olsun ki BM güvencesi altında insanlar oraya sığınabilsinler. Türkiye'nin çevresinde 30 kilometrelik böyle bir tampon bölge olsaydı ve mültecileri biz orada ağırlamış olsaydık, Suriye halkı, 'memleketimi terk ettim' psikolojisine girmez, Suriye'nin geleceği ile ilgili ümidini kaybetmezdi.

UÇUŞA YASAK BÖLGE: Uçuşa yasak bölge stratejik ve insani bir taleptir. Niye? Biz dediğimiz zaman Suriye'de uçuşa yasak bölge ilan edilseydi IŞİD bu kadar geniş alana yayılamazdı.

KERRY'E CEVAP: (ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin, IŞİD'İn Türkiye üzerinden petrol ticareti yaptığına ilişkin açıklamaları) Yok böyle bir şey. IŞİD'le Türkiye üzerinden yapılan herhangi bir petrol satışı kesinlikle söz konusu değildir. Sınırda kaçakçılık teşebbüsleri vardı ve hepsinde de yakalanan petrol
imha edildi.

Okan MÜDERRİSOĞLU