Suriye sınırında sıcak dakikalar

İç karışıklığın sürdüğü Suriye'de IŞİD kontrolündeki Telabyad ile PYD kontrolündeki Kobani arasında bulunan Türkiye sınırındaki köylerde çatışmalardan kaçan Suriyelilerin sınır hattında bekleyişleri sürüyor.

Giriş Tarihi 19 Eylül 2014, 00:00 Güncelleme 19 Eylül 2014, 12:42
Suriye sınırında sıcak dakikalar

İÇİNDEKİLER

Suriye'de çatışmaların sürdüğü Kobani ve çevre köylerden Suriyeliler, Suruç ilçesindeki sınır hattına yığılmıştı. Bölgede 3'üncü Hudut Karakolu Komutanlığına bağlı askerler, zırhlı araçlarla geniş güvenlik önlemi alınarak, kaçak geçişler önlenmişti. IŞİD korkusundan köylerine dönmeyen yüzlerce köylünün sınır hattında çaresiz ve tedirgin bekleyişi ile sürüyor. Geceyi sınırda nöbet tutan Türk askeri de bölgedeki bekleyişini sürdürüyor.
Bu arada Suruç ilçesinden bazı kişiler, Suriyelilere ulaştırmak amacıyla sınıra gıda maddesi getirdiği görüldü.

ASKER HAVAY ATEŞ AÇTI
Sınırda oluşan gerginlik üzerine güvenliği sağlayan askerler havaya ateş açtı. Açılan ateş sonucu Suriyeliler geri çekildi.

SADECE KADIN, ÇOCUK VE YAŞLILAR...
IŞİD saldırılarından kaçarak Şanlıurfa'nın Akçakale ve Suruç ilçeslerindeki sınır hattından ülkeye girmek isteyen Suriyelilerden bazılarına geçiş izni verildi. Akçakale ilçesinin bazı köylerinde biriken Suriyelilerden yüzlerce kadın, çocuk ve yaşlı ülkeye girdi. Türkiye'ye giriş yapan Suriyeliler, kendileri için bölgeye getirilen su tankerine akın ederek, su içti.

GECEYİ SINIRDA GEÇİRDİLER
Türkiye'ye geçme talepleri kabul edilmeyen kalabalıkta bulunanlara, bekledikleri noktadan 20 kilometre uzaklıktaki Kobani'ye gitmeleri çağrısı yapıldı. Zırhlı araçlardan Kürtçe bilen askerler aracılığıyla yapılan anonsta Kobani'ye gitmeleri, burada barınacakları ve gerekli ihtiyaçların afad tarafından Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan kendilerine ulaştırılacağı iletildi.

SAVAŞMAMAK İÇİN GİTMİYORLAR
Öte yandan evlerini terk eden ve Türkiye'ye geçme talepleri kabul edilmeyip, PYD hakimiyetindeki Kobani'ye gitmeleri teklif edilen kalabalığın ise bu öneriyi kabul etmemelerinin nedeninin savaşmak istememeleri olduğu ifade edildi.

Sınır hattında bekleyen Suriyeliler, Kobani'ye gitmeleri durumunda kadın, yaşlı ve çocuklar dışındaki yetişkinlerin silahlandırılarak cepheye sürüldüğü ve savaşmak istemedikleri için Kobani'ye gitmek istemedikleri kaydedildi.

SINIRDA ÖNLEMLER ARTIRILDI
IŞİD'in saldırıları ve Suriyelilerin Türkiye'ye glmek için sınıra dayanmasının ardından güvenlik önlemleri de üst seviyeye çıkarıldı. Sınır hattındaki devriye sayılarını artıran askerler, hakim tepelere zırhlı araçları konuşlandırıp Suriye tarafını anlık olarak gözetlemeye başladı. Askeri yetkililerin de sınır boyunca yaşananları takip ettiği Şanlıurfa ve sınır hattındaki ilçelere, çevre kentlerdeki birliklerden personel ve araç takviyesi yapıldığı da bildirildi.