Yüksek hızlı hükümet

Tayyip Erdoğan'ın Köşk'e çıkmasının ardından 24 saat geçmeden yeni hükümet kuruldu. Davutoğlu, jet hızıyla yetkiyi aldı. Planladığı kabine değişikliğini yaptı ve güvenoyu için beklemeye başladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ağustos 2014 Güncelleme 30 Ağustos 2014, 01:19
Yüksek hızlı hükümet

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Köşk'e çıkmasının ardından 24 saat bile geçmeden yeni hükümet kuruldu. Yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu, 62'nci hükümetin kabinesini kamuoyuna duyururken, 18 bakan ve 2 Başbakan Yardımcısı yerini korudu. Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni hükümeti onaylamasının ardından Başbakanlık Merkez Bina'ya geldi. Elindeki listeyi düzenlediği bir basın toplantısıyla açıklayan Davutoğlu, öncelikle Başbakan Yardımcılığı görevinde yapılan değişiklikleri duyurdu. Açıklanan listeye göre 17 Aralık sonrası Başbakan Yardımcısı olan Emrullah İşler kabine dışı kaldı. İşler'in yerine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş atandı. Beşir Atalay da kabine dışı kalırken, Başbakanlık Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Başbakan Yardımcısı oldu.

GENİŞ ÇAPLI DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMEDİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, kendisinden boşalan Dışişleri Bakanlığı'na ise AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu atadı. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Hayati Yazıcı'nın yerine Gümrük ve Ticaret Bakanı olurken, AB Bakanlığı'na da Volkan Bozkır getirildi. Diğer bakanlarda ise bir değişiklik olmadı.

2 DAKİKA 13 SANİYE
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Köşk'e çıktığı gece, hiç vakit kaybetmeden Davutoğlu'na hükümeti kurma görevi vermesi, Davutoğlu'nun ise kabinedeki isimler için birçok dedikodu ve söylentiye rağmen 12.30'da yeni kabineyi sadece 2 dakika 13 saniye içinde açıklaması dikkat çekti. Hükümetin yine vakit kaybetmeden pazartesi günü grup toplantısı yaparak güvenoyu oylamasına gitmesi ise "Davutoğlu'nun hükümeti her şeyi en ince ayrıntısına kadar planlamış. Hiç vakit kaybetmeden ve polemiklere fırsat vermeden kararlı bir şekilde hareket ediyorlar. Eski hükümetin kaldığı yerden icraatlara devam edecekler" yorumları yapıldı.

DAVUTOĞLU A TAKIMINI BELİRLEDİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'de revizyona gitti. Kurmay heyetini şöyle belirledi: Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Menmet Ali Şahin, Teşkilat Başkanı Süleyman Soylu, Seçim İşleri Başkanı Mustafa Şentop, Tanıtım ve Medya İşleri Başkanı Beşir Atalay, Dış İlişkiler Başkanı Yasin Aktay, Sosyal İşler Başkanı Nükhet Hotar, Yerel Yönetimler Başkanı Abdülhamit Gül, Ekonomi İşleri Başkanı Mehmet Muş, Halkla İlişkiler Başkanı Öznur Çalık, Mali ve İdari İşler Başkanı Nureddin Nebati, ARGE Başkanı Ekrem Erdem, Genel Sekreter Haluk İpek...

İSTİKRAR VE DENGE KABİNESİ
Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan olmasının ardından nasıl bir kabine kuracağı merakla bekleniyordu. Yeni kabinede 3. dönemini yaşayan birçok ismin kabine dışı kalabileceği iddia edilmişti. Davutoğlu bunun yerine kabinedeki değişimi dar kapsamlı tuttu. Kulislere göre bunun sebebi, Türkiye'nin 10 ay sonra genel seçimlere gidecek olması... Davutoğlu, kabinede kapsamlı bir değişiklik yapması halinde yeni bakanların uyum sürecinin genel seçim kampanyasında zafiyet yaratacağını düşündü. Kabinedeki isimlerin tecrübesinden faydalanmak istedi. Bu yüzden istikrarlı ve dengeli bir kabineyi tercih etti.

ÇÖZÜM SÜRECİ AKDOĞAN'A EMANET
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi başdanışmanlığını yapan Yalçın Akdoğan, uzun bir süredir çözüm sürecinde oynadığı rolle dikkatleri üzerine çekiyordu. Akdoğan, Beşir Atalay'ın bıraktığı çözüm süreci koordinatörlüğü görevini üstlenecek. Çözüm sürecinde koordinasyonu sağlayan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı Akdoğan'a bağlanacak. Bülent Arınç'ın hükümet sözcülüğünü bırakması halinde Akdoğan'ın bu görevi üstlenmesi bekleniyor.

DIŞİŞLERİ GÜVENLİ ELLERDE
Yeni
kabinen en çok merak edilen koltuğuna oturan Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu için Ankara kulisleri yeni dönemde Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığın diplomaside çok etkin olacağını belirtiyor. Çavuşoğlu'nun geçmişte özellikle Avrupa Birliği çalışmalarında üstlendiği görevler sayesinde bu makama geldiği belirtiliyor.

AB İLE DİPLOMATİK DÖNEM
Mevlüt Çavuşoğlu'nun Dışişleri Bakanı olması üzerine AB Bakanlığı, emekli Büyükelçi Volkan Bozkır'a emanet edildi. Bozkır'ın AB bakanı olması "AB ile diplomatik bir dönem başlatıyoruz" yorumlarına neden oldu.

EKONOMİYE TAZE KAN: CANİKLİ
AK Parti Grup Başkan vekili Nurettin Canikli maliye kökenli, kıdemli siyasetçilerden. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en yakın isimlerin başında geliyor. Canikli, kabineye Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı'nın yerine girdi. Ekonomi'de Babacan, Şimşek, Zeybekçi dengesi korunurken taze kan olarak Canikli de kabineye girdi.