Ve millet Çankaya'da!

Türkiye Cumhuriyeti'nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün Köşk'e çıkacak... Bu özel anlar, dünya televizyonlarından da canlı yayınlanacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ağustos 2014 Güncelleme 28 Ağustos 2014, 01:51
Ve millet Çankaya’da!

İÇİNDEKİLER

AK Parti Kongresi'ne son kez katılan Tayyip Erdoğan'ın yoğun mesaisi bugün de devam edecek. Erdoğan, bugün yemin edip, Cumhurbaşkanlığı görevini devir alacak. Seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugünkü ilk adresi TBMM Genel Kurulu olacak. Erdoğan'ı Meclis'te Muhafız Alayı Tören Taburu karşılayacak. Tören kıtasını selamladıktan sonra Genel Kurul'a geçecek olan Erdoğan'a, TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı eşlik edecek. Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in çağrısı üzerine saat 14.00'te toplanan Genel Kurul'da önce yoklama yapılacak. Toplantı yeter sayısının bulunmasıyla TBMM Genel Kurulu'na olağanüstü toplantı çağrı yazısı okunacak.

İSTİKLAL MARŞI ÇALINACAK
Çiçek, seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Genel Kurul salonuna davet edecek. Erdoğan, salona girdiğinde milletvekilleri tarafından ayakta karşılanacak. TBMM Başkanı Çiçek, kürsüden Erdoğan'a 12'nci Cumhurbaşkanı adına düzenlenen tutanağı verecek. Erdoğan, kürsüye de Ayşenur Bahçekapılı ile gelecek. Erdoğan'ın, kürsüde yapacağı yeminin ardından da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstiklal Marşı'nı seslendirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ailesi de yemin töreninde yalnız bırakmayacak.

FORSLU ARACA BİNECEK
Genel Kurul salonundaki Cumhurbaşkanı için ayrılan locadan Erdoğan ailesi de yemin törenini izleyecek. Yemin töreninde, Türkiye'ye gelecek devlet başkanları ve büyükelçiler olmayacak. Yeminden sonra, Cumhurbaşkanlığı'- ndan gelen forsu kapalı özel makam aracının forsu açılacak. Erdoğan, forslu araca binerek ikinci durak olan Anıtkabir'e geçecek. Erdoğan'a, Cumhurbaşkanlığı Yaveri eşlik edecek. Atatürk'ün mozalesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulunacak olan Erdoğan, daha sonra Çankaya Köşkü'ne geçecek.

GÜL ÇİFTİ KARŞILAYACAK

Çankaya'daki devir-teslim töreni 16.30'da başlayacak. Eşi Emine Hanım ile birlikte Köşk'e gidecek olan Erdoğan için A Tipi devlet töreni uygulanacak. Erdoğan, giriş kapısında atlı birlikler tarafından karşılanacak. Atlı birliklerle birlikte ilerleyecek olan Erdoğan, Sancak ve Onur Kıtası'nı selamlayacak. Büyük Şeref Kapısı'na gelecek olan Erdoğan çifti, burada 11. Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül tarafından karşılanacak. Karşılamadan sonra halef-selef olan Erdoğan ve Gül başbaşa görüşecek. Görüşme sırasında eşler de başka bir odada bulunacak.

DAVETLiLERE SESLENECEKLER
Devir-teslimden sonra Gül ve Erdoğan'ın özgeçmişleri okunacak. Özgeçmişlerin ardından ise hem Gül hem de Erdoğan davetlilere birer konuşma yapacak. Törenin ardından düzenlenecek resepsiyona katılmaları beklenen Gül çifti ise Köşk'ten sade bir şekilde uğurlanacak. Gül çifti, Köşk'ten ayrılırken Cumhurbaşkanlığı forsu taşımayan sivil bir aracı kullanacak.

İŞTE YEMİN
Erdoğan, TBMM'de şu yemini edecek: Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti'nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim.