Cübbeli siyaset

Seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yarıgtay'ın açılış törenine 'O konuşursa katılmam' dedi. Ama Başkanlar Kurulu, yüzde 52 oyla seçilen Erdoğan'a "Gelmezsen gelme" diyerek küstahlık etti. CHP'li TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'na vize verdi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ağustos 2014 Güncelleme 26 Ağustos 2014, 02:21
Cübbeli siyaset

İÇİNDEKİLER

Yeni Türkiye'ye karşı direniş gösteren kurumlardan biri de Yargıtay oldu. Yargıtay, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'konuşursa katılmam' dediği Türkiye Barolar Birliği'nin CHP'li Başkanı Metin Feyzioğlu'nun 1 Eylül'de yapılacak adli yıl açılış töreninde konuşma yapması yönünde karar verdi.

SÖZDE ÖZGÜRLÜK!

Yargıtay Başkanlar Kurulu, Feyzioğlu'na bu kez zaman sınırlaması koydu, 25, 30 dakika konuşmasını istedi. Yargıtay Başkanı Ali Alkan, seçilmiş Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, açıklaması üzerine, konuyu Başkanlar Kurulu'na götürme kararı almıştı. Alkan'ın çağrısı üzerine dün tek gündem maddesiyle toplanan Kurul, 1 Eylül'de yapılacak adli yıl açılış töreninde Feyzioğlu'nun konuşma yapması yönündeki teamülün devamına oy çokluğuyla karar verdi. Kurul'un ardından konuya ilişkin yapılan açıklamada ise "Toplantı sonucunda yargının bileşenlerinden biri olan savunmanın, adli yıl açılış törenlerinde konuşması şeklinde süregelen uygulamanın, ifade özgürlüğünün de bir gereği olarak devam etmesi gerektiği kararlaştırılmıştır" denildi. Başbakanlık kaynakları ise konunun ifade özgürlüğüyle bir ilgisi olmadığını belirtti. Kaynaklar, Barolar Birliği Başkanı'nın konuşmasının protokol kurallarında olmadığını, sadece bir teamül olduğunu, ev sahibinin Yargıtay olduğunu, burada Yargıtay Başkanı ve yargı mensuplarının konuşma yaptığını, ancak Barolar Birliği Başkanı'nın açılış törenini siyasete ayar verme platformu gibi kullandığını, bunun kabul edilemeyeceğini vurguladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, 1 EYLÜL'DE KIBRIS'TA OLACAK

Erdoğan, 14 Ağustos'ta yapılan AK Parti 13. Kuruluş yıldönümü resepsiyonunda gazetecilerin Feyzioğlu'nun adli yıl açılışına katılması halinde tavrının ne olacağının sorulması üzerine şunları söylemişti: Eğer Yargıtay, Baro Başkanını çağırıp orada konuşturacak olursa oraya ben katılmam. Cumhurbaşkanı gelip de orada Baro Başkanını dinlemek durumunda değil. Bugüne kadar bu tür şeyler olduysa artık bunların reforme edilmesi lazım. Bütün bunlara rağmen Yargıtay Başkanı orada konuşacaksa, Yargıtay Başkanını ben de seve seve dinlerim, Yargıtay'ın başı olduğu için dinlerim... Bu arada Feyzioğlu'nun konuşması halinde törene katılmayacağını açıklayan Erdoğan'ın programı geçtiğimiz hafta netleşmişti. Erdoğan'ın 1 Eylül'de KKTC'yi ziyaret edip, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'yla bir araya geleceği belirtildi.