Güzel ve çirkin

Sahtekarlık kadınların dünyasına da el attı. 6 bin 70 kozmetik üründen 5 bin 382'sinin güvensiz olduğu açıklandı. İlk sırada ise maske, parfüm ve krem gibi ürünler yer aldı!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ağustos 2014 Güncelleme 23 Ağustos 2014, 00:25
Güzel ve çirkin

İÇİNDEKİLER

Gıda ürünleriyle ilgili ortaya çıkan kötü üretim ve güvensiz ürün gibi konular bu defa farklı bir alanda ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan incelemede, kadınların kullandığı kozmetiklerin tehlike saçtığı tespit edildi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2014'ün ilk 6 ayında incelenen 6 bin 70 kozmetik üründen 5 bin 382'sinin güvensiz olduğunu açıkladı.

TAKLİDİ ÜTS ÇÖZECEK
Yazıcı güvensiz olan ürünler hakkında 621 bin lira idari para cezası verildiğini belirtti. Sahte veya kaçak olduğu tespit edilen güvensiz ürünlerin de piyasadan toplatıldığını kaydetti. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre güvensiz ürünler arasında yüz maskesi, kil, krem, parfüm, tüy dökücü krem, kına, saç boyası, selülit kremi, ağda ürünü, taklit parfüm ve vücut yağı gibi kozmetiklerin bulunduğu belirtildi. Bunlardan bazıları hakkında ise suç duyurusunda bulunuldu. Bu arada kozmetik piyasasında çok miktarda taklit ürünün de bulunduğu belirtildi.

TÜBİTAK TAKİP EDECEK
Sağlık sorunlarına da yol açan bu taklit ürünler ise TÜBİTAK tarafından geliştirilen Ürün Takip Sistemi (ÜTS) yazılımı ile çözülecek. ÜTS sayesinde bir kremin nerede üretildiği, hangi kanallardan geldiği, üretim tarihi ve içindekiler, tüketici tarafından da ulaşılabilen bilgiler olacak. Bakan Hayati Yazıcı, oyuncak, deterjan, emzik, biberon, havuz kimyasalları, kuvvetli asit ve bazlar, diş fırçaları, hijyenik kağıt ürünlerinin denetiminin de bakanlığına geçtiğini anımsattı. Yazıcı, "Bunlara ilişkin mevzuat da Avrupa Birliği'ne uyumlu hale gelecek. Çalışmalar son aşamada" diye konuştu.

Uğur BECERİKLİ