Garantina!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ağustos 2014 Güncelleme 23 Ağustos 2014, 00:01
Garantina!

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da uçakta kusma ve ateş belirtileri gösteren Nijeryalı kadının Ebola virüsü şüphesiyle hiçbir güvenlik önlemi alınmadan hastaneye götürülmesi eleştirileri beraberinde getirdi. Yanlıştan ise ders alındı. THY uçağındaki İtalyan yolcu, kusmaya başlayınca "güvenlik üst düzeye" çıkarıldı. Afrika'dan hızla yayılan ölümcül Ebola virüsü korkunç boyutlara ulaştı. Virüsten ölenlerin sayısı bini geçti. Türkiye ise Ebola kabusu ile 13 Ağustos'ta tanıştı.

EBOLA DEĞİL SITMA
Lagos-İstanbul uçağında rahatsızlanan Nijeryalı Stella Omorowa'nın, Ebola virüsü taşıdığından şüphelenildi. Atatürk Havalimanı'na inen uçaktaki yolcu, hiçbir güvenlik önlemi alınmadan hastaneye kaldırıldı. Hastaya sıtma teşhisi konulunca herkes rahatladı. Dün sabah ise Ebola korkusu yeniden gün yüzüne çıktı. İtalyan uyruklu E.S. (23), Nijerya'dan İstanbul'a gitmek üzere THY uçağına bindi. Uçak, Türk hava sahasına girdiğinde İtalyan kadının ateşi yükseldi ve kusmaya başladı. E.S. bir kez daha kusunca, Ebola virüsü şüphesiyle özel bir bölmeye alındı. Pilot ise Atatürk Havalimanı'ndaki kuleyle irtibata geçip, uçak altına tıbbi ekip istedi. Saat 09:55'te iniş yapan uçağa giren Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü sağlık ekipleri, yolcuya müdahale etti. Hasta daha sonra olağanüstü yöntemlerle Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Daha önce eleştirilen taşıma yöntemi yerine bu kez karantina çadırı kullanıldı. İtalyan kadın yolcunun Nijerya'ya safariye gittiği, sivrisinek ısırması sonucu sıtmaya yakalandığı öğrenildi.

İKİNCİ MUCİZE
Liberya'da bulundukları sırada Ebola virüsüyle mücadele ederken virüse yakalanan ve tedavi altına alınan 2 doktordan iyi haber geldi. Salgına yakalanan doktorlardan Kent Branly'in (33) geçtiğimiz gün taburcu edilmesinin ardından, Nancy Writebol (60) de dün taburcu edildi. Tedavisi tamamlanan Writebol'un virüsten kurtulduğu ve tamamen iyileştiği bildirildi. Son 3 haftadır Atlanta'da tedavi gören ve taburcu olan iki doktora da ülkeye getirilmeden önce ABD'nin geliştirdiği deneysel ilaçların verildiği ve iyileşmenin bu sayede sağlandığı belirtildi. Çin ise Ebola virüsünü 3-4 saat içinde teşhis eden bir test geliştirdi. Ebola virüsünün erken teşhisinde ve önlenmesinde önemli bir rol oynaması beklenen testin yüksek duyarlılığa sahip olduğu kaydedildi.

BİLANÇO AĞIR
Ebola salgınından dolayı ölenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Önceki gün kayıpların sayısını bin 350 olarak açıklayan Dünya Sağlık Örgütü, çoğunluğu Liberya'da olmak üzere sadece son iki günde 106 kişinin virüs yüzünden öldüğünü belirtti. Resmi olmayan kaynaklar ise toplam ölü sayısının bin 500'ü geçtiğini tahmin ediyor.

Bulaşıcı
olan Ebola virüsü, adını Afrika'daki bir nehirden alıyor. Hastalığın kaynağının Afrika'daki meyve yarasaları olduğu belirtiliyor. Virüslerin varlığı, bu yarasaların coğrafi dağılımıyla örtüşüyor. Ebola virüsünün etkileri, 2 gün ile 3 hafta arasında görülüyor. Yüksek ateş, boğazda kuruluk, kas ve baş ağrıları ile kendini gösteren Ebola, insandan insana geçiyor. Hastalar, iç kanama geçirerek can veriyor.

Cevdet ÖZDEMİR