Savarona'nın eski yüzü!

Atatürk'ün yatı Savarona'nın adı fuhuş skandalına karıştı. Bakanlığın devraldığı yat, aylar süren bakımın ardından seçkin günlerine döndü ve önemli toplantılara ev sahipliği yapmak üzere demir aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ağustos 2014 Güncelleme 21 Ağustos 2014, 01:50
Savarona’nın eski yüzü!

İÇİNDEKİLER

Atatürk'ün son günlerini geçirdiği Savarona, seçkin günlerine tekrar kavuştu. 83 yıllık yat, 10 ay süren restore çalışmalarının ardından devlet büyüklerinin tarihi toplantılarına ev sahipliği yapmak üzere demir aldı. 1989 yılında işadamı Kahraman Sadıkoğlu tarafından yapişlet- devret sistemiyle 49 yıllığına kiralanan tarihi yatın adı, Eylül 2010'da fuhuş skandalına karıştı. Fuhuş yaptırılan yabancı uyruklu genç kadınlar gözaltına alındı. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2013'ün sonlarında tarihi yatı Sadıkoğlu'ndan devraldı. İstanbul Kuruçeşme Limanı'nda ocak ayından bu yana demirli bulunan Atatürk'ün yadigarı yat, tarihine yakışır şekilde restore edildi. Atatürk'ün yatı, devlet büyüklerinin Türkiye'de ve yabancı ülkelerde gerçekleştireceği toplantı ve görüşmelerde prestij amaçlı olarak değerlendirilmek üzere hazırlandı. Savarona, önemli konuklarını ağırlamadan önce "tecrübe seferi" için Kuruçeşme Limanı'ndan demir aldı. Vatandaşların meraklı bakışları altında bütün ihtişamıyla İstanbul Boğazı'ndan geçen yat, Avşa'ya gitti. Halen dünyanın en güzel yatlarından biri olma özelliğini koruyan Savarona, seferini başarıyla gerçekleştirdi.

TARiH KOKUYOR
Son teknolojiyle donatılan Savarona'da en çok ilgiyi Atatürk'ün 55 gününü geçirdiği oda çekiyor. Odaya girişte "Atatürk" yazılı tabela göze çarpıyor. Atatürk'ün çalışma odasında fotoğraflarından oluşan albümler, çok sayıda kitap ve Savarona'ya ait yazılı belgeler bulunuyor. Selanik'te kullandığı belirtilen ahşap karyolası ve yatağı, ziyaretçileri tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

iLK DEVLET YATI
Savarona, Türkiye'nin ilk devlet protokol gemisi olarak kayıtlara geçti. 1931'de denize indirilen 136 metrelik yat, 1938'de devlet adamlarını ağırlamak üzere Atatürk tarafından alındı. Atatürk son günlerini bu yatta geçirdi. 1989 yılında Kahraman Sadıkoğlu, yatı 49 yıllığına kiraladı. 2010 yılında ise Savarona'nın adı fuhuş olayına karıştı. Savarona'daki intifa hakkı, örf ve adetlere uygun kullanılmadığı gerekçesiyle sona erdirildi.