11 Ağustos'taki muhalefet depremi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ağustos 2014 Güncelleme 01 Ağustos 2014, 01:43
11 Ağustos’taki muhalefet depremi

İÇİNDEKİLER

Tarihi seçime, 9 gün kaldı. Aziz milletimiz kimin kazanacağından daha çok, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yüzde 50 üzerine ne kadar çıkacağını ve CHP-MHP ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun 11 Ağustos'tan sonraki siyasi hayatını merak ediyor. Tanınmış kamuoyu şirketlerinin anketleri genelde 12 inci Cumhurbaşkanı olarak Erdoğan'ı Çankaya Köşkü'ne çıkmaya çok yakın gösteriyor.
SONAR ve KONDA'nın Cumhurbaşkanlığı anketlerinin diğerlerinden farklı bir özelliği var. CHP ve MHP'ye yakınlığı ile tanınan Hakan Bayrakçı'nın SONAR'ı seçimin ilk turunda Erdoğan'ın oyunun yüzde 53.3, İhsanoğlu'nun yüzde 38.4, Demirtaş'ın yüzde 8.3 olacağını ilan etti.
CHP'nin genel sekreterliğini de yapmış siyasetçi Tarhan Erdem'in KONDA'sı ise Başbakan Erdoğan'ın yüzde 55, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun yüzde 38, Selahattin Demirtaş'ın yüzde 7.5 oy alacağını açıkladı.
Bu iki şirketin 2011 genel seçimleri ve 30 Mart 2014 yerel seçimlerine bir hafta kala açıkladıkları anketlere tekrar baktım.
İki şirketin de seçimler sonrası tabloyu tam bir başarı ile bildiklerini gördüm. Bu şu demektir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik anketlerinde de tam isabet sağlamaları beklenir.
Seçimlere 9 gün gibi kısa bir zaman kalırken, seçim sonrasına yönelik nete yakın analizler yapabiliriz.
11 Ağustos'taki 7 şiddetindeki siyasi depreminin muhalefet için çok sarsıcı olacağını hemen kaydetmeliyim.

Erdoğan Çankaya'da

Başbakan Erdoğan'ın yüzde 53-55 oy alarak Çankaya'ya çıkması, siyaset tablosunda ne manaya geliyor?
Yerli ve yabancı kurgulanan tüm senaryoların tutmadığı görülecek. Hukuk kılıfına sarılmış 17-25 Aralık saldırıları, MİT TIR'larına operasyonlar gibi uluslararası arenada Türkiye'yi sıkıştırabileceği varsayılan bütün hamlelerin geri teptiği manası çıkacak.
Bu noktada AK Parti'nin yeni liderinin dolayısıyla yeni Başbakan'ın kim olacağı çok önem kazanıyor. Ülkenin gelişme ve kalkınmasının devamı, Yeni Türkiye vizyonunun hızlanması için uyum ve istikrar çok önemli. Yeni Başbakan, Ahmet Davutoğlu olmaya çok yakın.
Binali Yıldırım ve Mehmet Ali Şahin de potada bekliyor.
Ekmeleddin İhsanoğlu, şu ana kadar yüzde 40'ı geçemedi. CHP-MHP'nin yerel seçimde aldıkları oyun altında kalıyor. 11 Aralık'tan sonra İhsanoğlu'nun 2 yolu var.
Birisi, 2015 seçimlerinde CHP'den milletvekili adayı olmak. İkincisi yeni kurgulanan Merkez Parti'nin başına geçmek. Eski Doğru Yol, ANAP, Saadet, MHP ve AK Parti'den ayrılmış bazı isimlerle görüşmeler tamamlandı.

Kılıçdaroğlu ne yapacak?

CHP-MHP Parti içi aday çıkarmayarak liderlerinin riske girmesini bir süreliğine daha önlemiş oldular.
Eğer CHP'den Deniz Baykal veya MHP'den Meral Akşener ortak aday yapılsaydı muhtemelen İhsanoğlu'dan daha çok oy alacaklardı. Büyük ihtimalle onlar da kaybedeceklerdi. Ancak o ismin bu defa aldığı oy oranı nedeniyle kendi partisinde liderlik mücadelesinin önü açılmış olacak ve partideki kurulu düzen etkilenecekti.
Bu netice, ortak aday çıkaran CHP ve MHP'de iç homurtulara, parti içi huzursuzluklara yol açabilir, ancak genel seçimlere azz zaman kaldığı için çatlamalara yol açmaz. 2015 seçimi sonrasında, esas kavga başlar.

SONUÇ:
11 Ağustos siyaset depreminin 7 civarındaki şiddetinden kendilerini kurtarabilirlerse, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'nin, 2015 seçimlerinde nasıl ittifak yapacaklarını yeniden konuşmaktan ve yeni taktikleri belirlemekten başka önlerinde artık yeni bir yol kalmamış görünüyor.