Emir savcılardan

Casusluk soruşturmasının en önemli aktörü sayılan Yurt Atayün, 108 sayfalık ifadesinde, talimatları savcılar Fikret Seçen, Zekeriya Öz, Cihan Kansız ile Ercan Şafak'ın verdiğini söyledi. Daha çok şey anlatabileceğini belirten Atayün'ün itirafçı olmak için pazarlığa oturduğu iddia edildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Temmuz 2014 Güncelleme 28 Temmuz 2014, 01:33
Emir savcılardan

İÇİNDEKİLER

İstanbul merkezli paralel yapı operasyonları kapsamında gözaltına alınan 113 kişi Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edilmiş, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün nezarethanesinde sadece İstanbul Terörle Mücadele eski Şube Müdürü Yurt Atayün kalmıştı. Gözaltına alındığının dördüncü günü ifade vermeyeceğini söyleyerek gözaltı süresini ihlale sürükleyip hukuk sıkıntısı çıkarmaya çalışan Atayün'e Emniyet'te 19 soru soruldu. Bu sorulardan zaman yetişmediği için ancak 5'ine yanıt verdiği öğrenilen Atayün'ün ifadesi 108 sayfa tuttu.

İFADESİNİ DEĞİŞTİRMEK İSTEDİ
Ancak iddiaya göre Atayün'ün en sona kalması, adliyedeki direnişte başı çekmesi tamamen bir oyundu. Atayün'ün sorgu sırasında verdiği bazı ifadeleri değiştirmek istediği ve bu ifadelerle ilgili kamera kaydının silinmesini talep ettiği iddia edildi. Atayün'ün bu talebi Savcı İrfan Fidan'a iletildi. Atayün, "Önceki saatlerde vermiş olduğum ifadede değişiklik yapacağım. Geceden uykusuz kaldığım için belirttiğim bazı hususları düzeltmek istiyorum. Görüntülü kayıt alınırken rızam sorulmadı. Kayda izin vermiyorum. İznim dışında yapılacak tüm kayıtlar hukuka aykırı olacaktır" sözleri ile isteğinde ısrarlı olduğu ve sonuç aldığı öğrenildi. Emniyet ile pazarlığa oturan Atayün'ün 108 sayfalık ifadesi dışında anlatacağı çok şeyi olduğu iddia edildi.

HÜSEYİN ÇAPKIN'A DA BİLGİ VERMİŞ
Bu arada Atayün sorguda, "Selam Tevhid örgütü soruşturmaları ile ilgili talimatı siz mi verdiniz?" sorusunu "Soruşturma talimatlarını sorumlu Cumhuriyet Savcıları vermiştir" şeklinde yanıtlayan Atayün'ün, "Savcılığa teslim edilen dosyada, şüphelilerin özel hayatı ile ilgili görüşmelerin neden tape yapıldığını nasıl açıklarsınız?" sorusuna ise "Mahkeme kararı ile yapılan dinlemelerde özel hayatın gizliliği söz konusu olamaz. Özel hayatın gizliliği, takibi şikayete bağlı bir suçtur. Benim görev yaptığım zaman içinde şüphelilerin hiçbirinin özel hayatının gizliliği ihlal edilmemiştir. Suçlamayı kabul etmiyorum" dediği öğrenildi. Selam Tevhid soruşturması kapsamında eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'a bilgi verdiğini de aktaran Atayün, "Hüseyin Çapkın da soruşturma kapsamında İran'ın ülkemizde yürüttüğü illegal faaliyetleri hassas olarak takip etmemiz konusunda talimatlarını bize iletmişti" dedi.

YİNE AYNI İTTİFAK
17 Aralık sonrasında siyasi olarak CHP'nin, stratejik olarak Doğan Grubu'nun, sokak hareketi olarak da DHKPC'nin yanında bulunan Gülen Cemaati'nin bu kirli ortaklığı Çağlayan Adliyesi'nde yeniden gün yüzüne çıktı. Doğan Grubu'na bağlı DHA gün boyunca adliyeden yayın yaparken, gözaltındaki polislerin en önemli savunucusu ise CHP milletvekili Mahmut Tanal oldu. Her sokak olayında provokatif ve yalan bilgiler sunan Tanal bu kez cemaati sahiplenirken, "Balyoz gözaltılarında bir tane bile CHP vekili yoktu" yorumu yapıldı. Kirli ittifakın son halkasını ise Çağlayan'da cemaat mensuplarını sürekli olarak yönlendiren Ömer Kavili oluşturdu. Kavili, son dönemde cemaatin desteklediği sokak eylemlerini organize eden DHKP-C'nin avukatı olarak biliniyor.

ATAYÜN'ÜN AĞABEYİ DE AÇIĞA ALINDI
Emniyet'teki paralel yapı operasyonunda gözaltına alan eski İstanbul Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Yurt Atayün'ün ağabeyi Emniyet Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Anadolu Atayün de açığa alındı. Anadolu Atayün'ün açığa alınmasına, kardeşinin gözaltına alınması üzerine Twitter hesabından paylaştığı "O kelepçe benim, koçuma şereftir" şeklindeki mesajı gerekçe gösterildi. HER TAŞIN ALTINDA BU İSİMLER VAR
Yurt Atayün'ün sorguda işaret ettiği savcılar arasında, Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy ve KCK operasyonları ile MİT krizi talimatını veren savcılar Fikret Seçen, Zekeriya Öz, Cihan Kansız ile Ercan Şafak bulunuyor.

MEVLÜT YÜKSEL - FERİT ZENGİN - Erhan ÖZTÜRK