Listenin 1 numarasında kim vardı?

İlker Başbuğ, görevdeyken paralel yapılanmasıyla ilgili Başbakan'a liste verdiğini söyledi. O listenin başında ise Ali Fuat Yılmazer vardı.

Giriş Tarihi 25 Temmuz 2014, 00:00 Güncelleme 25 Temmuz 2014, 10:36
Listenin 1 numarasında kim vardı?

İÇİNDEKİLER

Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, gazeteci Nazlı Çelik'in sorularını yanıtladı. Başbuğ, polislere yönelik 'paralel yapı' operasyonuyla ilgili, "Bu gözaltılar sadece 17 ve 25 Aralık süreciyle mi ilişkili kalacak?" diye sordu.

'YILMAZER'E İNANMIYORUM'
Başbuğ, Yılmazer'in, "Başbuğ'un tutuklanması talimatını Başbakan verdi" sözlerini ise "İnanmıyorum' diyerek değerlendirdi.

''Paralel yapı'ya yönelik operasyonları izlerken neler hissettiniz?" sorusuna, "Karmaşık duygular içindeyim" yanıtını veren Başbuğ'un, çok konuşulacak röportajının ilk bölümü şöyle.

RAPORLARDA YER ALIYORDU
Paralel yapı'yı ne zaman tehdit olarak gördünüz? sorusuna cevap veren İlker Başbuğ; 'MİT'in, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün istihbarat raporlarına baktığınız zaman, cemaatle ilgili bilgiler son yıllara kadar yer alıyordu. Biz bunları görüyorduk. Bu raporlarda yer aldığına göre risk ve tehdit olarak görülüyordu. Dolayısıyla bu durum yeni bir şey değil. Yıllarca görülen ve yaşanan bir durum. Ben hep şunun altını çizmek istiyorum, milli ordu. TSK milli ordudur ve milli ordu niteliğine zarar verecek her türlü risk ve tehditle mücadele etmek komutanların görevidir. Milli ordu dediğimiz zaman da, hep söylediğim gibi; ne etnik farklılıklar ne mezhep farklılıkları olmamalıdır. Demek ki devlet cemaati risk olarak görmüş. Son yıllar hariç, MİT ve EGM raporlarına bakarsınız maddelerden biri cemaatle ilgilidir. Benim Genelkurmay Başkanlığı dönemimde üzerinde durduğum konu, milli ordudur. Milli orduda ne etnik ne de mezhepsel ayrımcılık vardır. Dışarıdan gelecek her türlü tehditlere karşı mücadele etmek komutanların görevidir. Bu nedenle, özellikle Genelkurmay Başkanı olarak 14 Nisan 2009'daki yıllık değerlendirme toplantısında cemaat konusuna açıkça değinmiştim.' dedi.

PARALEL YAPIYLA İLGİLİ BAŞBAKANA LİSTE VERDİM
Genelkurmay Başkanlığı döneminde Başbakan'a paralel yapı ile ilgili bir liste verdiğini belirten Başbuğ, bu listenin başında ise Ali Fuat Yılmazer olduğunu söyledi. Başbuğ şöyle devam etti: TSK'ya karşı yargı ve polis yoluyla yürütülen operasyonları yaşamaya başlayınca, bu operasyonun arkasında kimlerin olduğunu imkanlarımız dahilinde araştırmaya çalıştık. Çeşitli yerlerden aldığımız bilgiler, özellikle bu komplo operasyonunun arkasında emniyetteki bazı polis şeflerinin olduğunu gösteriyordu. Çeşitli kanallardan aldığımız bilgiler dahilinde, emniyetle ilgili bir liste hazırladık. Tabi düşünce ve endişelerimizi birkaç defa sayın Başbakan'la paylaştım. Ve bu polislerle ilgili kendisine bir liste verdik. Hatırladığım kadarıyla, bu listenin başında da, Ali Fuat Yılmazer var. Kendisi aldı, ilgileneceğini söyledi. Sonuç alamadık, gelişme olmadı.