Gül ile Erdoğan seferber oldu!

İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda bugün Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi toplantısının açılışı yapılacak. Başbakan Erdoğan, toplantının açılışına katılırken, Cumhurbaşkanı Gül ise İslam bilginlerine iftar yemeği verecek.

Giriş Tarihi 17 Temmuz 2014, 00:00 Güncelleme 17 Temmuz 2014, 11:36
Gül ile Erdoğan seferber oldu!

İÇİNDEKİLER

Türkiye; Irak ve Suriye'deki iç savaş ortamının neden olduğu gelişmelerin İslam dünyasının genelinde bir Sünni-Şii çatışmasına dönüşmemesi için bilimsel ve felsefi düzeyde inisiyatif almaya yöneldi.

GÜL, TARABYA'DA AĞIRLAYACAK

Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi toplantısı, bugün İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda başlayacak. Toplantının açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılırken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Sünni ve Şii İslam bilginlerini Tarabya Köşkü'nde iftar yemeğinde ağırlayacak.

Amaç, İslam dünyasında Avrupa'daki Yüzyıl Savaşları benzeri bir çatışma ortamının benzeri bir tablonun İslam coğrafyasında oluşmasını engelleyecek Akil İnsanlar Heyeti oluşturmak.

TOPLANTI ÜÇ GÜN SÜRECEK

İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda bugün Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi toplantısının açılışı yapılacak. Üç gün sürecek toplantının saat 14.00'deki açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Erdoğan'ın, Suriye ve Irak'taki iç savaş ortamı ve bu gelişmelerin İslam dünyasında gündeme getirdiği Sünni – Şii çatışması çerçevesinde önemli mesajlar vermesi bekleniyor.

Toplantının organizasyonunu Diyanet İşleri Başkanlığı yapıyor. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, konferansa İslam dünyasından yarısını Şiilerin oluşturacağı din bilginlerinin ve etkili isimlerin katılacağını söyledi. Görmez, mezhep çatışmasını önlemek için Akil İnsanlar Heyeti oluşturmayı planladıklarını da açıkladı.

Görmez, şu açıklamada bulunmuştu:

'Avrasya coğrafyasındaki bütün dini kurumlar, onların başındaki başkanları, ve çatışma coğrafyasından tüm ülkelerden Irak'tan Suriye'den Lübnan'dan, Körfez'den Yemenden, Suudiarabistan'dan, toplumda saygı uyandıran ne kadar ilim adamı varsa davet ettik. Birlikte İstanbul'da toplantı yapacağız. Bir İslam Bilginleri insiyatifi olacak. Barış, itidal ve sağduyu insiyatifi diyebileceğimiz bir insiyatif oluşturacağız. Gelen alimlerden bir akiller heyeti de oluşturmayı hedefliyoruz. İhtilafları erteleyerek kanı , gözyaşını durdurma müzakerelerini başlatmak üzere böyle bir insiyatif almayı planlıyoruz.'