Bedelli çığlığı

Bedelli askerlik, gençlerin rüyası oldu! Yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 67'si "Bedelli yasasının çıkmasını istiyoruz" dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Temmuz 2014 Güncelleme 11 Temmuz 2014, 10:14
Bedelli çığlığı

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de aileleriyle birlikte 4 milyon kişi, "bedelli askerliğin" yasalaşmasını istedi. Bu çığlık, sosyal medyada çığ gibi büyüdü. Köşe yazarımız Mehmet Akarca, işlerini ve eğitimlerini gerekçe gösteren gençlerin bedelli talebini gündeme taşıdı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın "Bedelli askerlik gündemimizde yok" açıklaması hayal kırıklığı yarattı. Yapılan bir araştırmalar ise beklentiyi gözler önüne serdi. "Objective Research Center" (ORC), "Türkiye'de askerlik sorunu ve halkın bedelli askerliğe bakışı" konusunda araştırma yaptı.

YAKALANMA KORKUSU
30 büyükşehirde 8 bin 630 kişi ile yüz yüze yapılan ankete göre, katılımcıların yüzde 67.4'ü, çeşitli nedenlerden dolayı askerlik görevini yerine getirmemiş vatandaşlar için kapsamlı bir bedelli askerlik yasasının çıkmasını destekliyor. Yüzde 79'u ise yaş ve bedelin makul olması durumunda bedelli askerlikten yararlacağını belirtiyor. Askerlik sorunu yaşayan ailelerin yüzde 96.3'ü ise bu sorunu yaşayan kişi ile ilgili GBT ile aranma ve yakalanma endişesi taşıyor.

SON BİR ŞANS İSTEDİLER

Takvim
yazarı Mehmet Akarca, bedelli askerlik yasasının çıkmasını isteyen gençlerin çığlığını köşesine taşıdı. Sosyal medyanın gündemi ise bedelli askerlik oldu. Twitter'de yapılan yorumlar ise şöyle:
Son bir şans istiyoruz.
Anneme bakacak kimse yok, bedelli çıkmalı.
Ödeyeceğimiz ücret, şehit ailelerine dağıtılabilir.
Biz mağdur olduk. Askere gidersem, uzun süre işsiz kalırım. Aileme bakmak zorundayım.
Başbakanımız, son bir kez bizi duymalı.
Yasanın gündeme gelmesini bekliyoruz.