MİT'e kumpas yargı önünde

MİT TIR'larının durdurulmasıyla ilgili başlayan casusluk davasında 13 asker ilk duruşmaya çıktı. Adana'da görülen davanın sanıkları hakkında müebbet ve 20 yıla kadar değişen hapis isteniyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Haziran 2014 Güncelleme 27 Haziran 2014, 01:42
MİT’e kumpas yargı önünde

İÇİNDEKİLER

Adana'da Türkmenlere yardım götüren MİT TIR'larının durdurulmasıyla ilgili dava başladı. "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme ve açıklama" suçlarından yargılanan 13 askeri personelle ilgili davanın ilk duruşması Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün gerçekleştirildi. "Devlet sırrı" gerekçesiyle hakkında yayın yasağı getirilen duruşma bu nedenle kapalı olarak görüldü.

KAPALI GERÇEKLEŞTİ

MİT TIR'larının durdurulup aranmasıyla ilgili davanın ilk duruşması eski Adliye Binası'ndaki 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Sabah 10.00'da başlayan duruşma öncesi polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Duruşmayı takip etmek için adliyeye gelen gazeteciler binaya alınmadı. Haklarında müebbet ve 15 yıldan 20 yıla kadar hapisleri istenen Adana ve Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli askeri personeller, Ö.K., H.G., G.M., H.K., B.K., H.Ö., E.T., H.İ.K., A.Y., M.Ö., C.K., H.Ü., S.Y.'nin duruşmada hazır bulundu. Davanın ilk duruşması sanıkların kimlik tespitleri ve diğer işlemlerinin belirlenmesiyle başlandı. Daha sonra duruşmaya ara verildi. Bu arada CHP Genel Merkezi'nin davayı izlemek için görevlendirdiği Hatay Milletvekilleri Mevlüt Dudu ve Refik Eryılmaz duruşmaya 'gizlilik' gerekçesiyle alınmadı. İddianamede, şüphelilerin amacı şöyle anlatıldı. "İhbar ve sonrasındaki tüm gelişmelerden ihbarın yapılış şeklinden ihbara kademe kademe El Kaide ile ilgili ibareler eklenmesinden ve sonrasında iç ve dış dünya kamuoyunda bu tür haberlerin sıklıkla yer almasından söz konusu mizansen operasyonun amacının Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine casusluk faaliyeti olduğu ve devletin gizli sırlarının ortaya dökülmesinin amaçlandığı açıkça anlaşılmıştır."

KUMPAS BÖYLE İŞLEDİ

Davaya konu olay 19 Ocak 2014'te sabah 07.27'de yaşandı. Buna göre Adana İl Jandarma Komutanlığı 156 hattına yapılan isimsiz ihbarda, içinde mühimmat olan 3 TIR'ın Adana'ya doğru yol aldığı bildirildi. Jandarma Komutanlığı'na bağlı yüzlerce asker, TIR ve ona eskortluk yapan özel araçları durdurdu. Milli İstihbarat Teşkilatı'nda çalışan 7 görevli hırpalandı ve görevlilere silah doğrultuldu.

Nazan ERDEM/SABAH