Tam somalık

Soma'daki facia 77 milyonun ocağını yaktı. 292 madencinin acısı kor olup yüreğimize saplandı. İşte o madenin patronu 4 gün sonra ortaya çıkıp saçmaladı: Yaşam odası yeni yapılıyordu. Kaza 3-4 ay sonra olsa işçiler kurtulurdu. Madene 3 yıldır ilk defa geliyorum. Hatamız yok...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mayıs 2014 Güncelleme 17 Mayıs 2014, 01:59
Tam somalık

İÇİNDEKİLER

Onlar, karanlıkta ekmek arayan aydınlık insanlardı... Bir avuç kömür için, ömürlerini toprağın altına adamışlardı... İşte o kahramanlardan 292'si hayatımızdan ayrıldı. Manisa Soma'da meydana gelen maden faciası Türkiye'yi yasa boğarken merak edilen isim dün ortaya çıktı. Soma Holding'in patronu olan Alp Gürkan, kazadan 4 gün sonra maden ocağında basın toplantısı yaptı. Yanına müdürleri Ramazan Doğru, Akın Çelik ve Celalettin Gökaşan'ı da aldı. Ancak ağzından çıkan her cümle dinleyen herkesi kızdırdı.

BAKANLIĞIN RAPORUNA BAKARIM
İşte Gürkan'ın çelişkili açıklamaları: "Vicdanım feci yanıyor. 49 yıllık meslek hayatımda böyle bir trafo patlaması duymadım. Eski yaşam odasını kapatmıştık. Yenisini planlıyorduk. Bu kaza 3-4 ay sonra olsaydı bu insanların hepsi buraya girmiş ve kurtulmuş olacaktı. Ben bu işletmeye 3 seneden beri hiç gelmedim. Ocağa hiç inmedim. Bu bir kaza. Ben bakanlık incelemesinden sonra ortaya çıkan rapora bakarım." Soma İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ise kazanın trafodan değil kızışmadan kaynaklandığını belirtti. Doğru şunları söyledi: "Yangının olduğu yer 2 bin 200 metre ilerideydi. 500 kişilik yeni yaşam odası planlıyorduk. Eskisini ise o bölgede çalışma bittiği için sökmüştük."

'HALKLA İLİŞKİLER' SIFIR!
İşletme müdürü olan mühendis Akın Çelik de şu ilginç bilgileri verdi: "Trafo patlamadı. Kazanın nedenini bilmiyoruz. Sensörler gaz alarmı verdiğinde 5 dakikalık bir kaçış vakti vardı. Bir kaçış odasını madenin çıkışı yerine yakın bölgeye kurduk. Ancak arkadaşlarım kaçış noktasına gidemedi. Yanarak değil karbonmonoksit gazından zehirlendiler." Bu arada toplantı sırasında şirketin halkla ilişkiler müdüresi Sema Demiral'in gazetecilere müdahalesi, sosyal medyada tepkilere neden oldu...

PATRON GÖÇTÜ!
Alp Gürkan ile ekibi kazadan sonra dün ilk kez gazetecilerin karşısına geçti. Dönem dönem seslerin yükseldiği ve gerginliklerin olduğu basın toplantısı 2 saat sürdü. Yerli-yabancı 100'e yakın basın mensubunun ve madencinin katıldığı toplantı sırasında Gürkan'ın gergin ve tedirgin hali de gözlerden kaçmadı. Gürkan madenin tekrar açılacağını söylerken Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan son karar geldi: Açılmayacak...

OLSAYDI YAŞARDIK
Madenin sahibi Alp Gürkan, "Yaşam odası planlıyorduk" dedi. Ancak faciadan kurtulan Recep Gök, bunun doğru olmadığını belirtti. Gök, "2 senedir o madendeyim. Yaşam odası değil sığınma odası var. Ancak oraya girseydik ölürdük" dedi. Türkiye "yaşam odası" gerçeğiyle karşılaşırken doğru örnek yurt dışından geldi. Zira ABD'den Avrupa'ya kadar tüm madenlerde yaşam odası var. Fiyatı 150 bin dolar olan o odaların özellikleri şöyle: 4 gün boyunca temiz hava sağlıyor. 15 kişiyi barındırıyor. İçinde yiyecek deposundan iletişim araçlarına kadar her şey bulunuyor.

GAZ MASKELERİMİZ BOZUKTU İŞE YARAMADI
Faciadan kurtulan Engin Uslu ile Taner Kılıç maden standartlarıyla ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ölümün eşiğinden dönen Taner Kılıç "Çoğumuzun gaz maskesi bozuktu. Yanımdaki arkadaşım, 10 dakika kullanabildi. Ben en fazla 35 ya da 40 dakika kullandım, sonra attım. Maske hiçbir işe yaramadı. Madene oksijen verilmesiyle hayatta kaldım" dedi. Son anda hayatta kalan madenci Halil İbrahim Adak'ın anlattıkları da tüyler ürpertti: "Gazdan etkilenince tuhaf olduk. Kimi arkadaşımız gülerek kimi de ağlayarak ölüme gitti."

10 İŞÇİMİZ İLÇERİDE
Kazanın yaşandığı günden beri Soma'da olan Enerji Bakanı Taner Yıldız, çalışmalarla ilgili dün akşam saatlerinde şu bilgileri verdi: "Kaza sonrasında 485 işçimiz madenden çıktı. 284 madencimiz hayatını kaybetti. 292 kardeşimizin cenazesi ailelerine teslim edildi. İçeride 9 veya 10 civarında işçimiz var.

28 SAVCI İNCELİYOR
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), facianın soruşturulması için 28 savcı görevlendirdi. Savcılar soruşturmaya başlarken bilirkişi de harekte geçti. Facianın ardından maden ocağının planı ve kritik öneme sahip işyeri emniyet, gaz ölçüm, özel vardiya ve havalandırma olmak üzere 4 deftere el konuldu.

16 MADDEDE İHMAL
İşçilerin çoğu birkaçı dışında yangından değil gaz zehirlenmesinden hayatını kaybetti. KAZANIN nedeni trafo patlaması değil kömürün tutuşmasından kaynaklı. MÜDAHALEDE geç kalındı, ilk etapta uzman ekipler yoktu. MADEN kontrollü ve tüm mevzuata uygun olsaydı böyle bir kaza yaşanmazdı. SADECE bu ocakta değil Soma bölgesinde hala riskler var. SÖNDÜRME ekipmanı yetersizdi. HAVALANDIRMA yolları yeterli olsa daha fazla işçi kurtulurdu. MADENDE eğitimsiz işçiler çalıştırıldı. OCAKTA uygun vasıfta gaz ölçüm cihazı olsaydı kayıp bu kadar olmazdı. FERDİ maskeler yeterli olsa çok kişi kurtulurdu. YERALTI çalışma yerlerinin kaçışa olanak verecek şekilde en az iki ayrı yolla yer üstüne bağlı olması gerekirdi. GRİZULU ocaklarda elektrik tesisatında ana devre kesici olması gerekirdi. ELEKTRİK tesisatının ve motorlarının alev sızdırmazlık özelliği olması zorunluydu. YANMAZ kablo kullanılmadı. YANGIN öncesi uyarı sistemi çalışmadı. GAZ ölçüm cihazı yoktu.
Ayrıca asansör de çalışmadı.

Mevlüt YÜKSEL- Veli SARIBOĞA- Erdoğan YAPIK- Ali OKTAY - Gül KİREKLO- Deniz DERİN- Tuna ÇAM- Muharrem DOĞANTEZ- Uğur BECERİKLİ - Evrin GÜVENDİK - Metin ARABACI- Hazal ATEŞ- Ersan ATAR- Mehmet NAYIR- İsa TATLICAN