Tarih yazıyor

Başbakan, 1915 olaylarına ilişkin tarihi bir açıklamaya imza attı. Türkiye ve dünyadaki Ermeniler'e ilk defa hitap edilen mesajda 'acımız ortak' denilerek ölenlerin torunlarına taziye iletildi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Nisan 2014 Güncelleme 24 Nisan 2014, 01:52
Tarih yazıyor

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan dün Başbakanlık'ta 23 Nisan nedeniyle küçük konuklarını misafir ettikten sonra TBMM özel oturumuna katıldı. Ama güne damga vuran ise Başbakanlık sitesinden yayınlanan 1915 olaylarına ilişkin tarihi açıklama oldu. Türkçe, Almanca, Batı Ermenice, Doğu Ermenice, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, Rusça, Arapça yayınlan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

TEHCİR, DOSTLUĞA ENGEL OLMASIN
Dünyadaki tüm Ermeniler için özel bir anlam taşıyan 24 Nisan, tarihi bir meseleye ilişkin düşüncelerin özgürce paylaşılması için değerli bir fırsat sunmaktadır. Birinci Dünya Savaşı esnasında yaşanan hadiseler, hepimizin ortak acısıdır. I. Dünya Savaşı esnasında, tehcir gibi gayr-ı insani sonuçlar doğuran hadiselerin yaşanmış olması, Türkler ile Ermeniler arasında duygudaşlık kurulmasına ve karşılıklı insani tutum sergilenmesine engel olmamalıdır.

TÜM OSMANLI'YA RAHMET
Bugünün dünyasında tarihten husumet çıkarmak ve yeni kavgalar üretmek ortak geleceğimizin inşası bakımından hiçbir şekilde yararlı da değildir. 1915 olaylarının bilimsel bir şekilde incelenmesi için ortak tarih komisyonu kurulması çağrısında bulunuyoruz. 20. Yüzyıl'ın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermeniler'in huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz. Aynı dönemde benzer koşullarda yaşamını yitiren tüm Osmanlı vatandaşlarını da rahmetle anıyoruz. Öte yandan Erdoğan'ın mesajına ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi: 'Erdoğan'ın sözlerinden memnuniyet duyduk'.

TERS KÖŞE
Erdoğan
, mecliste 23 Nisan özel oturumu sonrası gazetecileri yanıtladı. Erdoğan bir soru üzerine "Cumhurbaşkanı ile aramızda herhangi bir anlaşmazlık olmaz. Yarın (bugün) bir görüşmemiz olacak. Ters köşe olabilirsiniz, bizim sağımız solumuz belli olmaz" dedi.

BEKLENMEDİK MESAJ
Başbakan'ın Ermeniler'e taziye mesajı yayınlaması dünya basınında da yankı buldu. AFP ajansı "Bir Türk liderin yaşanan ölümler üzerine yaptığı ilk açık yorum" olarak verdi. 9 dilde yayınlanan mesaj AP'de "Başbakan, 'soykırım' yerine 'tehcir' dedi ve bunun gayr-ı insani sonuçlar doğurduğunu ifade etti" denildi. Reuters'ın mesajı "Beklenmedik" diye yorumladı. Fransız Le Parisien gazetesi ise Erdoğan'ın açıklamasını "Bu Türkiye'de siyasi bir deprem. Başbakan 1915'te öldürülen Ermeniler'in torunlarına, resmi olarak Türkiye'nin taziyelerini sundu" diye verdi.

MİNİK BAŞBAKAN BÜYÜK LAF
Başbakan Erdoğan'ın 23 Nisan töreni sebebiyle koltuğu devrettiği minik Başbakan Görker İnan, gazetecilerin zor sorularıyla karşılaştı. Görker "Cumhurbaşkanlığı adayı olacak mısınız?" sorusuna "Ben kalkınca bunu gerçek Başbakana sorarsınız" cevabını verdi. Yanıt üzerine gülümseyen Erdoğan ise "Lafı gediğine koydu" dedi. Erdoğan, konuşması sonrası Göker'i tebrik ederek alnından öptü.