Çığır açtılar!

Dünyada eşi benzeri olmayan mimari yapı yine Rize'den çıktı. 7 varilin birbirine eklenmesiyle yapılan minare, kışın çığdan korunması için yatırılıyor, yazın kaldırıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Nisan 2014 Güncelleme 24 Nisan 2014, 00:24
Çığır açtılar!

İÇİNDEKİLER

Rize, ilginç camileri, apartmanları ve köprülerinin arasına minarelerini de ekledi. İkizdere ilçesi Karzava Yaylası'ndaki minare, dünyada eşi benzeri olmayan özelliklere sahip. 7 metal varilin birbirine eklenmesiyle yapılan 7 metre uzunluğundaki minare 2 bin 100 rakımlı yaylada çığ riskine karşı kış aylarında yatırılıyor, yaz aylarında kaldırılıyor.

MAKARA YARDIMIYLA KALDIRILIYOR
Yaylada bulunan caminin hemen bitişiğinde konumlandırılan ilginç minare, kurulan ilkel bir teleferik sistemi ve makaralar aracılığı ile tamamen yere yatırılıyor. İstenildiğinde ise teleferik ve makaralar yardımı ile yeniden ayağa dikiliyor. Sert geçen kış şartlarından dolayı yaylada yaz mevsiminde sadece 4 ay kalabildiklerini söyleyen Muhammet Kan, "Camimiz çığ bölgesindedir. Olası çığlardan zarar görmemesi için yaylanın ileri gelenleri böyle bir çözüm buldu" dedi.

'FEVKALADE GÜZEL BİR MİNARE OLDU'
Meşe Köyü muhtarı Ahmet Tuğcu ise, "Kışın çığ riski bulunduğu için minareyi indiriyoruz. Karlar eridiğinde kaldırıyoruz. Eğer minareyi yatırmazsak çığ büyük ihtimalle bunu kırar" şeklinde konuştu. Minarenin mimarı Fikri Kurt da, eseri hakkında şunları söyledi: "7 varili ekleyerek boyadık. Işıklandırmasını yaptık. Fevkalade güzel bir minare oldu. Teleferik yardımı ile indirip kaldırıyoruz. 10'uncu ayda yayladan ayrılırken minareyi yatırıyoruz. 5'inci ayda kışın bitmesiyle yaylaya gelerek ayağa kaldırıyoruz."

Necati TUZCU