Vida tutmadı

Omurga ameliyatında hastaya 4 vida takılmasına rağmen SGK'dan 6 vida parası almak isteyen hastane sahibine 10 yıl hapis istendi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Nisan 2014 Güncelleme 21 Nisan 2014, 01:13
Vida tutmadı

İÇİNDEKİLER

İstanbul Çevre Hastanesi'nin sahibi Mustafa Uğur Aşçıoğlu, bir hastaya yapılan enstrümantasyon (omurga vidalama) uygulaması sırasında hastaya 4 adet vida takılmasına rağmen 6 adet vida takılmış gibi SGK'dan para tahsil etmek istediği iddiasıyla mahkemelik oldu. Röntgen görüntülerinden hastaya takılan vidaların sayısını tespit eden SGK uzmanları iki vida için fazladan istenen 733 lirayı ödemediği gibi, Aşçıoğlu ve vidaların alındığı Heroes firmasının yetkilisi Gül Yaykın hakkında dolandırıclık suçundan şikayetçi oldu. Her iki şüpheli hakkında ağır ceza mahkemesinde dava açıldı.

HER BİRİ İÇİN 5 YIL
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre, dolandırıcılık girişimi 18 Mart 2009 tarihinde meydana geldi. SGK Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı bulunan Mecidiyeköy'deki Özel Çevre Hastanesi'nde Besrayi Barik isimli hastaya enstrümantasyon operasyonu uygulandı ve bu operasyon sırasında 4 adet vida takıldı. Yapılan işlem SGK'ya fatura edilirken online Medula sistemine 6 adet vida ücreti olarak 2 bin 201 lira girilerek paranın tahsili istendi. Belge olarak vidaların temin edildiği Heroes Sağlık Grubu şirketinin düzenlediği 6 vidalık fatura dayanak gösterildi.

RÖNTGEN GÖRÜNTÜSÜ ELE VERDi
Ancak belgelerde inceleme yapan SGK uzmanları röntgende sadece 4 vida olduğunu fark edince istenen miktardan 2 vidanın tutarı olan 733 lirayı kestiler. Ayrıca, Çevre Hastanesi'nin sahibi Mustafa Uğur Aşçıoğlu ve Heros şirketinin yetkilisi Gül Yaykın hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Soruşturma kapsamında ifadeleri alınan şüpheliler savunmalarında, kasıtlı bir durum olmadığını, sehven böyle bir durumun olduğunu beyan ettiler. Ancak soruşturmayı tamamlayan savcılık, Mustafa Uğur Aşçıoğlu ve Gül Yaykın hakkında, "Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılığa teşebbüs ve resmi belgede sahtecilik" suçlarından iddianame hazırladı. 2.5 yıldan 10 yıla kadar hapisleri istenen şüpheliler önümüzdeki günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacaklar.

Orhan YURTSEVER