Altın yumurtlayan Koza

Kapatıldığı söylenen Koza Altın İşletmeleri tam gaz çalışıyor. 80 işçisini gönderen, KAP'a açık olduğunu bildirmeyen ve hissedarlarından durumu gizleyen Koza, göz göre göre herkesi kandırıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Nisan 2014 Güncelleme 21 Nisan 2014, 01:53
Altın yumurtlayan Koza

İÇİNDEKİLER

Koza Madencilik, Gümüşhane'deki madeninde bir skandala daha imza attı. Şubat ayında KAP'a bildirim yapılarak kapatıldığı açıklanan ve 80 çalışanını da gönderen Koza Maden'in çalışmaya devam ettiği ortaya çıktı. İşadamı Akın İpek'e ait Koza Grubu, Gümüşhane'ye 22 kilometre mesafedeki Mastra Köyü'nde bulunan altın madeninde 7 yıldır cevher çıkardı. Bu sürede 14 bin 708 metre sondaj çalışması yaptı. Hedef, 17.3 ton altın ve 7.8 ton gümüş cevherinin elde edilmesiydi. Bugüne kadar 65 bin ton cevher üretimi gerçekleştirildi. Şirket, mevcut siyanür havuzu dolunca, ek siyanür havuzu yapmak adına, daha az maliyetli olması için köyün mezarlık alanına yöneldi. Şirket, köylülerin birçoğunun karşı çıkmasına rağmen, mezarlık alanını istila ederek ek havuz yaptırdı. Bu alana ruhsat verilmeyince şirket, Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bir açıklama yaparak Gümüşhane'deki Mastra Altın Madeni'ni Şubat sonunda kapatacağını duyurdu. Akın İpek'e ait madenin kapatılma gerekçesi olarak da maden arama faaliyetleri bütçesinin yüzde 70 azaltılması ayrıca bu sektördeki kısıtlamalar ve uygulamalar gösterildi. Şubat sonunda 80 kişinin işine son verildi.

MICIRLARLA KAMUFLE
Ancak madende çalışmalara devam edildiği ortaya çıktı. Açık alandaki rezervi bitiren ve şimdi yer altına yönelen Koza Madencilik, galeriden çıkardığı rezervleri sahada başka bir yerde depoluyor. Galeride açılan yerleri kapatmak için de Karamustafa Köyü'ndeki bir taş ocağından kamyonlarla taşınan mıcırlar bu alanlara dökülüyor. Madenin çalıştığına dair KAP'a herhangi bir bildirim yapmayan Koza, durumu hissedarlarından da gizledi. Çıkartılan rezervin Bergama'ya götürülerek burada işleneceği öğrenildi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın madeni en son 27 Ocak'ta denetlediği belirtildi. Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, "İnceleme yaptırtıyorum. Hukuka aykırı bir durum var ise gereğini yaparız" dedi.

RESMEN ZEHİR SAÇIYORLAR
Mastra'daki köylüler madenin çalışmasına tepki gösteriyor. "Halkı kandırıyorlar" diyen Fahri Doruk, şöyle konuşuyor: "Bu şirket buraya geldiğinden bu yana zehirleniyoruz. 'Kapatıyoruz' dediler, bazı işçileri çıkarttılar ama yalan söylediler. Hatta maden daha aktif bir şekilde çalışıyor. Kamyonlar her gün madene mıcır taşıyor. Artık bu ölüm madenini artık kapatsınlar. Domateslerimiz 3 renk çıkıyor. Ne zaman öleceğimizi bilmiyoruz." Koza'da 3 yıl tesis operatörü olarak çalışan ve işten atılan Turan Bal ise, "Bizi 'üretim durdu' diye işten çıkarttılar ama yer altındaki ham cevheri çıkartmayı sürdürüyorlar" dedi.

Özgür ÖZDEMİR