Hain şapotaj

Şap Enstitüsü'ne saldırı yapıldığı ortaya çıktı. Sabotajcılar, 30 milyon doz aşının bulunduğu bölümün elektriğini kesip jeneratörleri devre dışı bıraktı. Milyonlarca dolar değerindeki aşılar, son anda kurtarıldı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Nisan 2014 Güncelleme 16 Nisan 2014, 00:52
Hain şapotaj

İÇİNDEKİLER

Ankara'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Şap Enstitüsü'ne hain saldırı gerçekleştirildi. Hayvanların ölümcül hastalığı Şap alanında yaptığı çalışmalarla dünyanın önde gelen kuruluşu arasında yer alan Şap Enstitüsü'ndeki saldırı, aksiyon filmlerini aratmadı. Söğütözü'ndeki enstitüye şubat ayında gece yarısı tel örgüleri keserek giren saldırganlar, aşıların korunduğu bölümlerinin elektriklerini devre dışı bıraktı. Ardından jeneratörlerin kablolarını da kesti.

ZAMANA KARŞI YARIŞ
Saldırganlar, dikkat çekmemek için enstitünün diğer kısımlarını etkileyen elektrik kablolarına ise hiç dokunmadı. Saldırganlar, aynı yolla enstitü yerleşkesinden ayrıldı. Aşı bölümdeki elektrik kesintisi, enstitü görevlilerince tesadüfen fark edildi. Enstitünün güç üniteleriyle ilgilenen teknik personel, acilen işyerine getirildi. Saatler sürebilecek tamirat, yaklaşık 80 dakikada tamamlanıp güç üniteleri devreye sokuldu. Jeneratörler çalıştı, aşılar kurtarıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, enstitü çalışanlarının özverili çalışmasıyla milyarlarca lira değerindeki 30 milyon doz aşının bozulmadan son anda kurtarıldığını açıkladı.

MİT VE EMNİYET SORUŞTURUYOR
MİT ve emniyet görevlileri tarafından yürütülen çalışmayla saldırganların kimliği tespit edilmeye çalışılıyor. Polis, bölgedeki MOBESE ve güvenlik kamera kayıtlarını incelemeye aldı. Ancak saldırganların kameralarca görüntülenmeyen bir alandan enstitüye sızması polisin işini zorlaştırıyor.

YABANCI ÖRGÜT ŞÜPHESİ
Saldırganların kameralara yakalanmaması, aşıların muhafaza edildiği ünitelerin elektriklerinin kesilmesi, saldırının profesyonel kişiler tarafından yapıldığı şeklinde değerlendiriliyor. Saldırının amacının, aşıları kullanılmaz hale getirip Türkiye'yi bu aşıların yurt dışından ithalatına mecbur bırakmak olabileceği belirtiliyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, "İnsanlarda kanser neyse, hayvanlarda da şap odur. Eğer, aşı üretimi ve stokta bir şey olsa Türkiye'de hayvancılık durma noktasına gelir, ortada kalınır. Bu büyük bir sabotaj" dedi.

İNSANA DA BULAŞIYOR
Şap hastalığı ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanlarda görülen çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Direkt temas, en yaygın bulaşma şeklidir. Hastalığın meydana geldiği bölgeler karantina altına alınarak tüm hayvanlar imha edilmektedir. İnsana da bulaşabilen hastalık, ateş, yorgunluk, kusma, boğaz yanması, eklem ağrısı, iştahsızlık ve ishale sebep olabiliyor.