CHP için yeni plan

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Nisan 2014 Güncelleme 15 Nisan 2014, 01:31
CHP için yeni plan

İÇİNDEKİLER

30 Mart seçimlerinde zaferi Başbakan Tayyip Erdoğan kazanırken, iktidarı yıkma koalisyonun merkezinde oturan CHP kaybeden oldu.
Peki, CHP'yi dizayn eden siyasal mühendisler, umduklarını bulamadıkları Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP için ne düşünüyorlar?
Önce, CHP 30 Mart'a nasıl geldi? Kısaca hatırlayalım.
Deniz Baykal (10 Mayıs 2010 ) bir kaset operasyonuyla, CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etmek zorunda bırakıldı. Baykal, görevden ayrıldıktan 7 ay sonra katıldığı bir TV programında (14 Aralık 2010) ilginç açıklamalar yaptı: ''Türkiye ve parti dışından bir takım çevreler, CHP'yi yeniden dizayn etme gayreti içine girdiler.
CHP'yi yeniden yapılandırmak, şekillendirmek istiyorlar. Bunların Türkiye'nin siyasi yapılaşması bakımından uygun bir CHP tasavvurları var. Dışarıdan bunu yapanlar elbette içeriden de uzantılar buluyorlar'' Baykal haklıydı. Küresel sermaye, İstanbul Büyük sermaye, onlara eklemlenmiş başta Doğan medya-merkez medya ve siyaset baronları, CHP'yi dizayn etmeye 2010 yılında başlamışlardı.

Ne istediler?

CHP'yi dıştan yönlendirenlerin beklentisi, Kılıçdaroğlu başkanlığındaki CHP'nin 12 Eylül 2010'da yapılan anayasa referandumundan ''Hayır'' çıkmasını sağlaması, arkadan 2011 genel seçimlerinde Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık'tan düşürülmesi, CHPMHP hükümeti kurulmasını gerçekleştirmesiydi. Kılıçdaroğlu 2010 Anayasa referandumunu ve 2011 seçimlerini, son olarak 2014 yerel seçimlerini kaybetti.
Bundan sonra siyasetin akışı nasıl biçimlenecek? CHP nereye gidecek?
Kulislere göre, yeni plan var. Şöyle:
BİR) Dereyi geçerken at değiştirmeyecekler. Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkanlığındaki süresi, 2 seçim sonraya uzatıldı. Cumhurbaşkanlığı ve 2015 genel seçimlerini de kaybederse, muhakkak değiştirilecek.
İKİ) Mustafa Sarıgül planı 2015 genel seçimleri sonrasına bırakılacak.
Sarıgül, İstanbul Milletvekili olarak Ankara'ya getirilecek.
ÜÇ) CHP'li ulusalcılar, genel seçim sonrası ayrı parti kuracaklar. Metin Feyzioğlu, Emine Ülker Tarhan, Muharrem İnce, genel seçim sonrasına hazırlanacaklar
DÖRT) Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Genel seçimlere yönelik, CHP merkez sağ motifli çerçeveye oturtulmaya çalışılacak. Mansur Yavaş, Sabri Erbakan, İhsan Özkese, Muhammed Çakmak öne çıkarılacak,

Köşk koalisyonu

Genel Yayın Yönetmenimiz Ergün Diler'in 'Köşk koalisyonu' başlıklı yazısında önemli bir dip not vardı. Bu notta, Cumhurbaşkanlığı seçimi paralelinde siyasal mühendislerin CHP'deki olası dizaynına işaret ediliyor: ''...Erdoğan KÖŞK'E DEVLET BAŞKANI olarak çıkacak. Erdoğan'ın yukarı çıkması devletin geri alınmasına da yol açacak. ... OYUNU kuran ve yazan güç, yeni CHP ile cemaati iç içe geçirecek.
Yumuşayan ve başkalaşan CHP, Erdoğan'ın karşısına şehirli ve milliyetçi muhafazakâr kesimleri alıp çıkacak.
Sürpriz başka aktörleri de yanlarına alacaklar. Bugüne kadar yapamadıklarını şimdi yeni kadrolarla yapmaya çalışacaklar'' Eski MİT Daire Başkanı Prof.Dr. Mahir Kaynak Hocam da, CHP'de olası dizayna işaret etti: "Eski Türkiye'yi temsil eden CHP'nin değişmesine karar verildi. Ülkemizde bir merkez parti, diğeri sosyal demokrat olan iki belirleyici parti oluşması isteniyor.
CHP yeniden inşa edilirken kuruluş ilkelerimiz yerine günün şartlarına
uygun bir düşünce geliştirilecek.''