Memurlar bile haraca bağlanmış

Paralel yapının işadamlarının ardından memurları da haraca bağladığı ortaya çıktı. MASAK ve Emniyet'in yaptığı incelemelerde, kamu kurumlarında promosyon ve proje gelirlerinin 'paralel yapı'ya aktarıldığı tespit edildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Nisan 2014 Güncelleme 11 Nisan 2014, 01:58
Memurlar bile haraca bağlanmış

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Himmet adı altında, esnafı nasıl haraca bağladıklarını duyuyoruz. Bu muameleye maruz kalmış esnafımız bize başvursun" çağrısının ardından Ankara'ya şikâyet yağdı. Emniyet ile Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve istihbarat birimleri şikâyet mektuplarını dikkate alarak, paralel yapının kamudaki finans ayağının peşine düştü. Paralel yapının "sadaka, zekât, himmet" adı altında işadamları dışında esnaf, işçi ve memurlardan topladığı paraların ayrıntıları gün yüzüne çıkıyor. Kamuda zorunluluk kazanan bağışlar araştırılıyor.

KARİ YER KOR KUSU

MASAK'ın yaptığı ilk incelemelerde, kamudaki proje gelir paylarından promosyonlara kadar birçok ek ödemeden 'himmet' adı altında pay alındığı belirtildi. Kariyer korkusu yaşayan memurların da bu paraları ödemek zorunda kaldığı saptandı. Ardı ardına gelen ihbarlar doğrultusunda MASAK ve emniyet incelemelerini derinleştirdi. Meslek örgütleri ve ticaret dünyasından belirlenen isimlerle il imamları aracılığıyla işadamlarından para toplayan paralel yapının, cemaat toplantılarına davet ettiği memurları da adeta haraca bağladığı incelemelerle belirlendi.

ÜÇ KOL DAN DENETİ M
Paralel yapının kontrolündeki meslek, ticaret örgütleri ve il imamları aracılığıyla yürüttüğü bağış çalışmaları üç koldan araştırılıyor. Okullarda eğitime destek adı altında toplanan milyonlarca liranın kimler tarafından hangi hesaplara yönlendirildiği tespit edilmeye çalışılıyor. Bu çerçevede, tespit edilen hesaplar takibe alındı. Hesapların yurtdışı bağlantıları da inceleniyor. İlk tespitlerde bağış veya himmet adı altındaki paraların cemaate yakın sivil örgütler ile meslek kuruluşlarında toplandığı belirlendi. Para trafiğini inceleyen MASAK, hesap hareketlerini de mercek altına aldı.

20 ŞİRKET TAKİPTE
Öte yandan, Maliye'nin geçtiğimiz haftalarda başlattığı Kaynak Holding ile ilgili incelemeler de sürüyor. Delil karartmaya yönelik risklere karşı mahkeme kararıyla bilgi ve belgeler kayıt altına alınıyor. MASAK'ın holding ve bağlı şirketlerindeki para hareketlerini tek tek kontrol ettiği öğrenildi. İncelemede özellikle açıklanamayan para hareketlerinin üzerinde duruluyor. Yetkililer, son iki haftada şikâyet gelen şirket sayısının 20'ye ulaştığını belirtiyor.

NAYLON FATURA İNCELEMESİ
MASAK'ın paralel yapının kasası olarak görülen ve ihbar gelen 20 şirketi izlemeye aldığı öğrenildi. Bu şirketler, tekstilden bilişime, turizmden gıdaya kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor. Şirketlerde kaynağı ticari faaliyetle izah edilemeyen para hareketlerinin izi sürülüyor ve naylon fatura incelemesi yapılıyor. Yetkililer, "17 Aralık operasyonundan sonra bu tür şirketlerle ilgili onlarca şikâyet geldi. Büyük bir titizlik ve hassasiyetle konuyu inceliyoruz. Özellikle açıklanamayan para hareketleri konusundaki şikâyetleri takibe aldık. Somut bulgular elde ettiğimiz zaman operasyon yapıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

PROMOSYONDAN BİLE PAY ALINDI
Kriptolu telefon konusunda gözlerin çevrildiği TÜBİTAK başta olmak üzere birçok kurumun proje gelirleri ile çalışanlara verdiği promosyonlardan dahi 'eğitime katkı' adı altında para toplandığı kaydedildi. Yetkililer, "Cemaate yakın memur ve sözleşmeli personel kendilerine verilen hesap numaralarına para yatırıyor. Projeler için yapılan ödemeler de incelemeye alınmış durumda" dedi.

EĞİTİM DEĞİL TİCARET
Yaklaşık 150 ülkede eğitim hizmeti şemsiyesi altında örgütlenen paralel yapı, kendisine yakın şirketler aracılığıyla inşaattan turizme kadar birçok alanda faaliyette. Paralel yapının ticari hareketliliği sadece işadamlarına aracılık hizmeti ile sınırlı değil. Önemli işlerde aracılık hizmetlerinin dışında ortaklıklar kurduğu da belirtiliyor.


Hazal ATEŞ