Milli tokat!

Suriye uçakları, Türkiye sınırını 8 mil ihlal etti. Buna Türk F-16'ları anında cevap verdi. MIG- 23'ten biri kaçtı, diğeri imha edildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mart 2014 Güncelleme 24 Mart 2014, 10:45
Milli tokat!

İÇİNDEKİLER

Suriye'nin Türkiye sınırındaki Keseb kasabası yakınlarında 2 MIG-23 uçağı, 8 mil içeriye girdi. Genelkurmay, bir uçağın sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Türkiye tarafından düşürüldüğünü açıkladı. Hatay'ın Samandağ ilçesi ile Suriye arasında uçuş yapan 2 uçak, Türk F-16'ları tarafından 4 kez ikaz edildi. Ancak buna rağmen uçaklardan biri, ihlali sürdürdü. Sınırımızdan 8 mil içeriye girdi. Diğer uçak ise ikaza uyup geri döndü. Diyarbakır 2. Hava Kuvveti Komutanlığı 181. Pars filodaki Türk jetleri, bu uçağı füze ile anında düşürdü. Suriye topraklarına düştüğü açıklanan uçağın pilotunun, paraşütle atlayarak kurtulduğu iddia edildi. Üç günden beri çatışmaların devam ettiği sınır boyunca sınırı ihlal eden uçağın, Haziran 2012'de değiştirilen angajman kurallarına göre vurulduğu açıklandı.

BAŞBAKAN'DAN TEBRİK
Türkiye, angajman kuralları kapsamında Eylül 2013'te de bir Suriye helikopterini, savaş uçağından fırlatılan havadan havaya füze atarak düşürmüştü. Erdoğan Türk jetlerinin Suriye uçağını düşürmesiyle "Eğer sen benim hava sahamı ihlal edecek olursan bundan sonra bizim tokadımız ağır olur. Onun için ben başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere Silahlı Kuvvetlerimizi, o şerefli pilotlarımızı, hava kuvvetlerimizi tebrik ediyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i arayarak tebrik etti. Özel'in görüşmede "Görevimizi yaptık" ifadesini kullandığı açıklandı.

iNTiKAMLARI ALINDI
Suriye, 22 Haziran 2012'de bölgede keşif uçuşu yapan RF-4 tipi Türk jetini Doğu Akdeniz'de uluslararası hava sahasında vurmuştu. Pilotlar Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un naaşları denizin bin 260 metre dibinde bulunmuştu. Bu olaydan sonra Türkiye, Suriye'ye yeni angajman kurallarını uygulamaya koydu. Bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri, 16 Eylül 2013'te Suriye'ye ait helikopteri sınır ihlali yaptığı için 2 Türk jeti tarafından fırlatılan füzeyle vurdu.

SURİYE'YE PARS DERSİ
Türkmenler'in yoğun olduğu Keseb kasabası, birkaç gündür ablukaya alınmıştı. Ancak Lazkiye kentine bağlı Keseb Sınır Kapısı muhaliflerin eline geçti. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Esed'in kapıdaki posterlerini indirdi. Muhalifler rejime ait muhimmata el koydu.